Десислава Атанасова: Ще бъда гласът на русенци в парламента

С Русе са свързани най-прекрасните години от живота ми, тук родих детето си, създадох дом и намерих приятели, казва тя

Десислава Атанасова е на 42 години. Юрист, адвокат в Адвокатска колегия – Русе. Магистър по „Право“ и „Политология“ и „Европейска интеграция“.

Била е общински съветник в ОбС – Русе в периода 2007-2009 година, след което и народен представител до 2013 г. от 19 МИР Русе. Министър на здравеопазването в периода 2012-2013 година. Председател на Комисията по здравеопазване в 41 НС. Зам.-председател на Комисията по правни въпроси в 43 и 44 НС.

Председател на Парламентарната група на коалиция ГЕРБ - СДС в 45 НС.

Г-жо Атанасова, предизборната кампания е към своя край. Каква е Вашата оценка за активността на хората, представянето на ГЕРБ, на другите партии?

За съжаление, както и в кампанията през месец март, отново няма състезание на идеи и платформи между претендентите за доверието на хората. Няма дори нормален диалог между политически опоненти, а всъщност – и самите ни опоненти отсъстват.

Както винаги досега ГЕРБ е водила позитивни кампании. Контактът с нашите симпатизанти е интензивен и извън месеца преди избори, срещите ни са периодични и в този смисъл те имат далеч повече време да се запознаят с програмата и приоритетите ни и да направят информиран и осъзнат избор.

В листата на ГЕРБ сте за кандидати за народни представители от 19-ти МИР за втори път. Какво е усещането?

Преди години именно от Русе започна политическата ми кариера като общински съветник в ОбС Русе, а по-късно бях избрана и за народен представител. Но аз свързвам Русе и с много по-лични и сърдечни неща. В този град създадох дом, тук родих детето си, намерих приятели, работих. С Русе са свързани най-прекрасните години от живота ми. Появата ми в листата на 19 МИР едва ли е голяма изненада за русенската общественост, а за мен самата е приятно да съм у дома. Преживяването да срещаш познати усмихнати лица сред аромата на липите е страхотно. Усещането е, че си сред свои. Сред близки хора.

Като цяло голямата част от вота е срещу управлението на ГЕРБ. Можеше ли да е по-различно?

Каква подкрепа ще събере ГЕРБ на тези избори, ще стане ясно в неделя. Вярвам, че отново ще спечелим доверието на хората. По-скоро друго ме учудва. Винаги ме е изненадвала "анти" нагласата в политиката. Вероятно е по-изискващо към самия теб е да си „за“ нещо, да си "про". По-трудно е да си поставиш цели като съзидание, единение, градеж. Затова и нашите опоненти освен чегъртане и рушене не ползват друг речников запас. А кое да е по-различното? Да вдигнем данъците? Да вдигнем осигуровките? Да не повишаваме пенсии, социални плащания, заплати? Да не сме с един от най-ниския дълг в Европа? Да не влезем в Еврозоната или да не изпълним критериите за Шенген? Да не сме финансово стабилни? Да не строим? Да не се справим с бежанската вълна или с пандемията? Или да не се борим с престъпността. Ние вероятно също сме допускали грешки, но сме мислили всичко изброено да е с обратен знак и да е успех за България.

Защо русенци трябва да Ви подкрепят?

В управленията на ГЕРБ, Русе получаваше подкрепа за растеж и развитие. Реализираха се проекти, които качествено промениха жизнената среда. И занапред на Русе ще са необходими силно лоби и подкрепа. Русенци ме познават като коректен, честен и последователен човек и политик. Ще бъда техният силен глас в Парламента.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов