Русенци се включиха в националния проект „Детският хор на България“

Животът

06-07-2021, 09:19

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

До 31 октомври удължават проекта за грижа за хора с увреждания в Община Русе

Русенските хорове „Дунавски вълни“ при Общинския детски център за култура и изкуство и „Св. Георги Победоносец” при Общинския младежки дом представиха Русе в първото издание на националния проект „Детският хор на България“. Финалният концерт се състоя на 3 юли в Зала 1 на НДК.

Подготовката за събитието започна с работни ателиета в 15 града на страната и три усилени репетиционни дни в София преди самото представяне. Участниците се подготвяха с помощта на Младежката филхармония „София“ на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ под диригентството на Славил Димитров, композитор и председател на Българския хоров съюз.

В концерта прозвучаха незабравими български песни в изпълнение на сборна формация „Детският хор на България“ и индивидуални изпълнения на участващите хорове. За финал остана премиерата на „Ти си герой“ по музика на Славил Димитров, текст на Виолин Пейков и изпълнена от Еделина Кънева, Мила Михова, Михаил Михайлов и Орлин Горанов.

„Дунавски вълни“ представи блестящо своя диригент Весела Тодорова и пианист Гергана Вичева, а „Св. Георги Победоносец“ не разочарова за пореден път своя ръководител Мина Влайкова, пианиста Божена Иванова и хормайстора Марина Влайкова. Двата русенски хора многократно са представяли с отличия певческата култура на България пред света. „Стотици деца от цялата страна изпяха на една сцена с вдъхновение и вещина любими български песни, с които са пораснали много поколения! Възвърнахте надеждите и вярата в утрешния ден на България!“, не скри вълнението си Мина Влайкова.

Участието на русенските хорове бе подкрепено от Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, Общинския младежки дом и Общинския детски център за култура и изкуство.

         



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов