В Русе ще отбележат деня на влажните зони на 4 февруари

Темата за 2015 е „Влажните зони са нашето бъдеще – присъедини се!”

На 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони.  На тази дата през 1971 г. в град Рамсар, Иран,  е подписана Конвенцията за опазване на този важен ресурс. Тя представлява първото глобално международно споразумение в областта на околната среда, което осигурява рамката за опазване и разумното ползване на влажните зони от  168 страни-членки. Темата на международната кампания през 2015 г. е „Влажните зони са нашето бъдеще – присъедини се!”, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе.

Традиционно Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието-Русе и Българсокто дружество за защита на птиците  (БДЗП) ще отбележи  Световния ден на влажните зони. Заради междусрочната ваканция, проявите ще се проведат на 4 февруари 2015 г., в информационния център на инспекцията.

Обявен е конкурс за комикс на тема „Истории в езерото”, посветен на влажните зони. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 4 февруари 2015 г. на интернет страницата на инспекцията.

На 4 февруари 2015 г., в Информационния център на инспекцията ще има презентации на тема  „Прилепите и влажните зони”. Гост-лектор ще е Християна Стомонякова (БДЗП). Те ще бъдат съчетани с приложни занятия: „Арт-работилници” за изработване на картички/апликации от  отпадъчни материали или предмети чрез техниката „Плъстене” (филц).



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)