В Русе се готвят за Световния ден на влажните зони

България е представена с 11 зони в списъкъка от международно значение

Регионалната здравна инспекция и дирекция Природен парк „Русенски Лом“ ще отбележат на 2 февруари Световния ден на влажните зони съвместно с деца от ЦДГ „Чучулига“, предаде Дарик.

На контролираната от РИОСВ-Русе територия значимите влажните зони се намират по поречието на река Дунав и река Янтра. За опазване на ценните видове на флората и фауната голяма част от тях са обявени за защитени местности. Други са обявени за орнитологично важни места по програма на Международната природозащитна организация Bird Life International.

Едни от най-значимите влажни зони на територията на РИОСВ-Русе са ,,Комплекс-Калимок-Бръшлян” и ,,Остров Пожарево”, които станаха част от общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

България е представена с 11 влажни зони в списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение с обща площ 35 273 хектара.
Експерти от Регионалната здравна инспекция съвместно със своите партньори от Природен парк "Русенки Лом" и възпитаниците от ЦДГ ”Чучулига” ще отбележат  Световния ден на влажните зони. Децата ще представят специален за темата танц и изработени апликации на характерни за влажните зони растения и животни. Те ще получат предметни награди, връчени от експерти от РЗИ Русе. Сред наградите ще са книжки по екология, специални стикери на емблематични обитатели на влажните зони, като сред тях има авторски снимки любезно предоставени от фотографа Дилян Калчев, а също и награди, връчени от директора на Природен парк Русенски Лом.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен