Екоексперти и ученици се включват в отбелязването на Световния ден на влажните зони

Животът

29-01-2015, 10:15

Снимка:

РИОСВ Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Днес в СОУ "Е.Станев" ще бъде представена презентация

РИОСВ – Велико Търново ще отбележи Световния ден на влажните зони – 2-ри февруари с ученици от две великотърновски училища – СОУ „Ем. Станев“ и СОУ „В. Благоева“. През 2015 г. темата на кампанията е „Влажните зони и нашето бъдеще”.

Днес, 29 януари oт 15,00 ч. в информационния център на инспекцията ще се проведе урок по темата с презентация и изработване на постери от ученици от 5-ти клас на СОУ „Ем. Станев“, съобщиха от екоинспекцията.

На 5 февруари oт 14,30 ч. със значението на влажните зони ще бъдат запознати ученици от 5-ти и 6-ти клас от клуб „Европа“ и 8-ми клас от групата „С грижа за всеки ученик“ на СОУ „В. Благоева“. Те ще изработват водни растения и животни от различни материали.

Учениците ще посетят Регионална лаборатория – Велико Търново, където експерти ще представят различни макробезгръбначни животни, намерени в реките.

На 2-ри февруари стартира Младежки фотоконкурс за влажни зони. За да участват в него, младежи на възраст 15-24 години трябва да направят снимка на любима влажна зона с телефон или цифров апарат и в срок до 2 март и да я публикуват на интернет страницата на Рамсарската конвенция - http://www.worldwetlandsday.org/. Наградата е самолетен билет до избрана за посещение влажна зона в света.

Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. В списъка на Конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 49 912, 43 ха, представляващи 0,45 % от територията на страната. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)