Избрани Новини
Коледни рецепти - 2 част
21-12-2013, 10:41
Снимка:Интернет
Автор:Plovdivutre.bg
Още по Темата:Кулинарен уикенд: Свинско бон филе с ябълково пюре и задушени кестени
Експериментирайте с КУЛИНАРЕН УИКЕНД, хапнете свинско джоланче с печени картофки
Кулинарен уикенд: Предлагаме ви Пиле "Розмарин"
Кулинарен уикенд: Тигрови скариди с "Гуакамоле"
Време е за КУЛИНАРЕН УИКЕНД, хапнете филе от лаврак с картофена коричка
КУЛИНАРЕН УИКЕНД: Опитайте рулца от сьомга и треска на пара върху задушен спанак
Време е за празнична трапеза и вкусни ястия
След Коледни рецепти – 1 част ви предлагаме още идеи за празничната трапеза.
Бавно печено пиле
Продукти:
1 (1,5 кг) пиле
1 кг картофи
2 глави чесън
200 мл сухо бяло вино
6 дафинови листа
розмарин
лимон
сол
смлян черен пипер
Приготвяне:
Фурната се загрява на 160 С. Картофите се измиват, обелват и нарязват. Пилето се почиства, измива и подсушава. В леко намаслена огнеупорна тава се поставят пилето, картофите, срязаният лимон и целите глави чесън със срязани върхове. Овкусява се със сол, черен пипер, накълцаният розмарин на вкус и дафиновите листа. Тавата се захлупва с алуминиево фолио и се пече 1 час. Маха се фолиото, полива се с вино и се пече още 50 минути. Периодично пилето се полива с отделената течност. Температурата на фурната се вдига до 220 С. Пилето се пече още 30 минути. Тавата се изважда от фурната и се похлупва с фолио. Бавното печено пиле се оставя да "почине" 10 минути. Пилето с картофи се разпределя по чинии и се поднася.
Пълнена пуйка
Друга традиционна коледна рецепта е рецептата за Пълнена пуйка. Насладете й се!
Продукти:
1 пуйка
2 глави лук
1 стрък праз
3 скилидки чесън
200 мл. бяло вино
50 г стафиди
50 г кестени
50 г сушени сини сливи
50 г сушени кайсии
1 ябълка
1 лимон
сол
черен пипер
канела
кимион
босилек
4 с.л. олио
4 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Пуйката се измива и подсушава. Намазва се отвън и отвътре със сока от ябълката и лимона, и се натърква със сол и черен пипер. Оставя се да престои 1 час. Сушените плодове се накисват във виното за 1/2 час. Лукът, празът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в горещото олио със сол на вкус. Обезкостените сливи, кайсиите и сварените кестени се нарязват на ситно и се добавят към сместа, пише 1001recepti.com. Налива се виното, в което са били киснати, и още толкова вода. Вари се до сгъстяване. Добавят се подправките и се разбърква. Пуйката се напълва с тази смес и коремчето й се зашива с игла и конец. Увива се в готварско фолио, така че да не прониква въздух отникъде. Поставя се в суха тава и се пече на среден огън три часа. Фолиото се отстранява. Пуйката се намазва с масло и се допича до получаването на златиста коричка.
Капама със свинско и пилешко
Необходими продукти:
500 г пилешко филе
500 г свинско месо
150 г мариновани гъби
2 с.л. соев сос
3 с.л. горчица
1 с.л. майорана
3 глави лук
1/3 ч.ч. бяло вино
100 г кашкавал
100 мл пилешки бульон
сол
черен пипер
100 мл олио
Начин на приготвяне
Месата се нарязват на хапки и се запържват в олиото, докато леко се зачервят. Изваждат се и се объкват с горчицата, соевия сос, майораната, солта и черния пипер. Лукът се нарязва на ивички, а кашкавала - на малки кубчета. В намаслен гювеч се изсипват половината от месата, слагат се нарязаните гъби, лука и кашкавала, и отгоре се изсипват останалите меса. Налива се бялото вино и бульона. Гювеча се похлупва и се слага в студена фурна. Пече се на умерена температура.
Постни сарми със стафиди
На всяка празнична трапеза в нощта преди Коледа е редно да поставим постни сарми. Предлагаме ви класическа рецепта на това ястие, в която сме добавили и стафиди. Нека не забравяме, че сушените плодове са не само вкусни, но и символизират здрaве и богата реколта през годината.
Продукти:
12 листа кисело зеле
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 ч.ч. орехи
1 к.ч. стафиди
5 с.л. зехтин
черен пипер
сол
2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва наситно и се задушава в зехтин. Към него се добавя измитият ориз и вода. Разбърква се. Когато оризът леко омекне и поеме водата, се добавят смлените орехи, стафидите, черен пипер и сол на вкус. С тази плънка се завиват листата кисело зеле, подреждат се в тавичка, поливат се с малко вода и се изпичат до готовност.
Тиквеник
А сега е време да помислим и за десертите на празничната трапеза. Нека започнем с класическия за Коледната и Новогодишна трапеза Тиквеник:
Продукти:
1 опак. кори за баница
400 г тиква
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. галета
2 с.л. олио
1 ч.ч. орехи
Начин на приготвяне:
Тиквата се настъргва на едрото ренде. Всяка кора се поръсва с олио, посипва се с галета, захар, орехи и тиква. Завива се на руло и се оформя на кравай в намазнена тава. Всяка следваща кора се обработва по същия начин и се увива около предходната. След като тиквеникът се навие, се поръсва с олио, слага се в предварително загрята фурна и се пече до готовност.