Избрани Новини
Коледни рецепти - 1 част
20-12-2013, 13:12
Снимка:Интернет
Автор:Plovdivutre.bg
Още по Темата:Кулинарен уикенд: Свинско бон филе с ябълково пюре и задушени кестени
Експериментирайте с КУЛИНАРЕН УИКЕНД, хапнете свинско джоланче с печени картофки
Кулинарен уикенд: Предлагаме ви Пиле "Розмарин"
Време е за КУЛИНАРЕН УИКЕНД, хапнете филе от лаврак с картофена коричка
Кулинарен уикенд: Салата от Доматен Тартар върху "Халуми"
КУЛИНАРЕН УИКЕНД: Опитайте рулца от сьомга и треска на пара върху задушен спанак
Кулинарен уикенд: Време е за нещо вкусно, време е за летни тиквички с броколи и кашкавал
Коледна погача, баница с късмети и вкусна пуйка
Бъдни вечер и Коледа наближават! Вече мислите какво да приготвите за любимите хора. Предлагаме ви някои изпитани рецепти за празничната трапеза. Най-важно е обаче настроението и вашите усмивки!
Коледна погача
Продукти: прясно мляко – 500 мл, яйца – 4 бр., мая – 40 г, олио – 100 г, брашно – 1.1/2 кг, сол и захар – по 1 с. л., маково и сусамово семе
Приготвяне:
Отделят се два от жълтъците на яйцата. Брашното се пресява 3 пъти и от изброените продукти се омесва тесто. Така приготвеното тесто се удря 100 пъти върху плота на масата. Получава се меко и пластично тесто. Следва оформлението на погачата, която се оставя да втаса, намазва се с отделените жълтъци и се пече на 200 градуса – 40мин.
Празнична баница с късмети
Продукти:
1 кг брашно 1 чаена чаша вода 3-4 с. л. олио 2 с. л. оцет 125 г – 1 пакетче масло 300 г сирене 100 г извара (ако нямате заменете с увеличени пропорции сирене и кисело мляко) 6 яйца 3 с. л. кисело мляко 1 ч. л. сода за хляб щипка сол
Приготвяне:
Замесете тесто от водата, оцета, солта, олиото и едното яйце. Месете до шупли – поне 10 минути. Оставете да отпочине тестото 20-30 минути, след което разделете на питки, колкото юмрук всяка. Всяка питка намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От три разточете тънка кора, изрежете краищата и я поставете в тавата.
За плънката смесете сиренето – натрошено, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко. Тавата се намазва с разтопено масло или олио и се поставя първата кора, съветва az-jenata.bg. Поръсва се с разтопено масло, с плънка и отново кора.
За да се завърши баницата в чинията от плънката се разбива последното яйце и със сместа се намазва баницата най-отгоре. Поставя се в затоплена фурна за около 35-45 минути и се пече до зарозовяване. След изваждане баницата се загръща с кърпа докато изстине.
Ако баницата е за Бъдни вечер и ще е с късмети – пригответе, надпишете късметите на листчета хартия, загърнете ги във фолио и подредете между пластовете баница, докато я редите. Съобразете броя на късметите с броя на гостите.
Пита "Коледна звезда"
Продукти: 2 яйца (отделя се малко жълтък за намазване), 1/2 кофичка кисело мляко, 20 г мая размита в чаша хладка вода, по лъжичка сол и захар, 3с. л. Мазнина, брашно колкото поеме
Приготвяне:
Замесеното тесто се оставя 2-3 часа на топло да втаса. Отделя се малко от него за украса, голямата част се поставя в намазана с олио тава и се оставя отново да втаса, след което се маже с оставения жълтък разреден с водичка.
Заделеното за украса тесто се разточва, поръсва се с брашно и се реже на малки квадрати, всеки квадрат се реже по диагонал на 4 триъгълника, от които се оформят листенцата на цветята.
Пече се в предварително загрята умерена фурна.
Когато е готова, с четчица се намазват цветчетата с мазнина, в която има червен пипер.
Коледна салата
Продукти:
300-400 г катък
10-15 печени пиперки
чесън – 4-5 скилидки
сол
кисело мляко
царевица около 300 г
Приготвяне:
Царевицата се сварява, чушките се нарязват на парчета и се прибавят към царевицата, чесънът се счуква с оцет и сол и се прибавя. Цялата смес се разбърква и към нея се прибавя катъкът, смесен с малко кисело мляко, ако е много гъст. Овкусява се със сол и черен пипер.
Коледна пуйка
Пуйката – класическо угощение за Коледа – не толкова лесна, според някои за приготвяне, но пък много вкусна. Споделям с вас как я приготвям аз:
Пуйката (4-5 кг) измивам и проверявам (понякога вътре има лентичка-термометър или пликче с дреболийките). Сварявам цялата в голяма тенджера. Оставям да ври на слаб огън около 30-40 минути.
Междувременно подготвям плънката: 3-4 глави лук задушавам в масло и олио, добавям около 2 чаши ориз и постепенно подправките – черен пипер, малко джоджен, сол, а след това и нарязаните на не много дребно печурки (около 300-400 грама). Когато сместа се позадуши добавям малко (около чаша-две) от бульона на врящата пуйка. и оставям да се посвари за 15-тина минути.
Изваждам пуйката от водата и осолявам добре отвътре и от вън. Пълня с плънката, след което зашивам с голяма игла (баданарка) и дебел конец.
На дъното на тавата слагам предварително посварено кисело зеле и мазнина няколко лъжици (олио, мас). Отгоре поставям напълнената пуйка. Върху нея наслагвам бучки масло. Покривам с фолио и пека около 2 часа на слаба фурна. След това махам фолиото и оставям да се доопече за още 15-30 минути, като постоянно заливам със соса, за да остане сочна.
Поднасям задължително топла, с червено вино. Сервира се парче месо, плънка и зеле. Добър апетит!