Кралев за лъжите на служебното правителство: И дъщерята на Кутев е сред спечелилите проекти

Манипулaции, съшити с бели конци - така Кралев определи твърденията на служебните

Като поредна безпрецендентна атака срещу министър от правителството на ГЕРБ, отново с измислени манипулативно изнесени данни - така Красен Кралев определи изнесената информация от служебния министър Андрей Кузманов и говорителя на МС Антон Кутев за неправомерно раздадени пари в Министерството на младежта и спорта при предишното управление. По-рано днес двамата обвиниха предишното ръководство на министерството в раздаване на проекти за милиони на избрани НПО-та.

Доскорошният спортен министър Красен Кралев опроверга категорично твърденията, определи ги като манипулации, съшити с бели конци, и предостави фактите по темата.

"Аз съм изключително горд с реализацията на Националната програма за изпълнение на младежки дейности. Тя е една от най-успешните програми, които сме реализирали през последните години. Тази програма съществува много отдавна. По време на второто правителство на Бойко Борисов настоях програмата да премине от Министерството на финансите към ММС. Преди това никой не е знаел за съществуването на такава програма, никой не е давал отчет за направените разходи и кампании", заяви Кралев, допълвайки, че откакто той е оглавил ММС са били проведени редица брифинги и е отговарял на много парламентарни въпроси, отправени към него от депутати в НС.

"Програмата е прозрачна и ясна, всички победители са обявявани публично. Критериите са ясни. Одобрението на всички проекти се извършва от комисия, чиято цел е да следи за спазването на критериите, заложени от 2017 година", посочи той.

Красен Кралев заяви, че през 2017 година по програмата са реализирани 64 проекта за 2 млн. лева, през 2018 г. - 42 проекта пак за 2 млн, 2019 г. - 48 проекта за 2 млн. лв., през 2020 - 38 проекта за 2 млн. лв., а за настоящата 2021-ва в момента се реализират 50 проекта на обща стойност 5 млн. лева. Той уточни, че в резултат на успешно проведените кампании през изминалите години сумата е била увеличена. От думите му стана ясно, че 23 от НПО-тата се занимават със спортна дейност, 27 са сдружения и фондации с нестопанска цел, като основните теми, по които те работят са превенция на различни форми на зависимост /наркотици, тютюнопушене, алкохол, интернет, видеоигри/, превенция на агресията сред младите хора и насърчаване на здравословния начин на живот.

"Критериите, по които работим, комисията, всичко това е създадено по време на първия служебен кабинет на Румен Радев от министър Дашева. Ние оттам нататък стриктно сме следвали всички указания и всички нормативни документи, които са разработени от това служебно правителство. Всяка година кандидатстват около 150-200 организации, има конкуренция. Твърдят, че повечето са едни и същи. Да, някои НПО-та са по-добри от други в писането на проекти. Това не е тайна за никого. Нормално е като спечелиш един проект, като си получил добра оценка, нормално е следващата година да ти възложим пак проект. Има ли някъде забрана успешни проекти да не се реализират в няколко поредни години? Всяка година програмата е за 2 млн. лева. Средно излиза по 40 хил. лв. на проект. Всички факти са изнесени на страницата на ММС, друг въпрос е как тези факти се изнасят и се интеропретират и коментират", заяви Кралев.

"Интересно защо служебният министър и Антон Кутев дават за пример федерацията по ММА и СК "Ипон". Може би защото Станислав Недков е по-активен в социалните мрежи. Но имаме БФ бадминтон, лека атлетика, художествена гиманАстика, картинг, баскетболен клуб за хора с увреждания "Левски"... Всички те са участници по проекти и са дали перфектни отчети, реализирали са десетки кампании, стигнали сме до над 1 млн. млади хора всяка година. Не може да се дават манипулативно факти. Дайте ги всичките спортни организации. Нормално е тези хора да знаят как се изпълняват проекти по такива програми", отбеляза бившият министър на спорта.

Кралев посочи, че във всяка кампания по програмата се включват известни спортисти и публични личности, които дават личен пример.

"Каква грозна практика искат да бъде прекратена като това е един от най-прозрачните процеси за избори на изпълнители и за отчетност? Единственият факт, който е верен, е , че има участници, които печелят по 1-2-3 пъти. Ами добри са! Пишат проекти, получават оценки, печелят!", подчерта той.

Красен Кралев посочи, че от "Ипон" за едната година са получили 34 990 лева, за другата 33 000 лв, а за третата - 30 000 лв.

"Къде виждате милиони в тези суми? БФ ММА - 31 000 лв., 34 000 лв. през втората. Тази година са участвали в направление с проект за по-голямо финансиране - 120 000 лв. Средната стойност на тези проекти е между 30-40-50 хил. лв. Има няколко направления, където се получават по-големи средства и те основно са свързани с медийни кампании", уточни Кралев.

"Ясно е, че стилът на един спортен клуб, техниките, които изполЗва, за да си изпълни кампанията, те няма да се различават всяка следваща година. Ясно е, че ще бъдат сходни. Не може да направиш проект, различен на 180 градуса. Ако си бил успешен първата година, защо трябва да сменяш проекта и през втората. Нали трябва да продължим добрата практика и това, което е направено", обоснова се Кралев.

"Не сме избирали сдруженията по партийна принадлежност или по предмет на дейност. Дъщерята на Антон Кутев, която е член в Национален младежки форум, това сдружение също е получило финансиране през 2020 година. И те са получили финансиране, какъв е проблемът? Да, не всички, които участват получават финансиране, но все пак има комисия, която оценява тези проекти. И аз мисля, че нашите колеги прекрасно са си свършили работата", каза ексспортният министър.

"Един месец разпитват хората в министерството. Викат ги в кабинетите, Антон Кутев присъства на разпитите. Пет души са разпитвали служителка на моето министерство в присъствието на Антон Кутев. Какво прави Антон Кутев да рови по кашоните на ММС? Преди 4 години служебният им кабинет изнесе половината документация на министерството. Какво намериха? Нищо не могат да намерят, защото няма никакви нарушения. Главният им секретар извика директорите на дирекциите и ги накара да си подадат оставки без дата. Да се подпишат с празна дата, за да засвидетелствали лоялност към новата власт. Така ли се засвидетелства лоялност към новата власт? С натиск, с разпити, с дърпане на служителите? Вместо да страхувате служителите и да ги викате на разпит, малко поработете, защото на спортните клубове почва да им писва от вашето управление. За един месец може да направите толкова поразии, колкото други за години не могат да направят. Стягайте се и работете, защото спортът има нужда от активна и ефективна администрация, а не от разпити по подобие на тези отпреди 50-60 години.", обърна се той към служебните управляващи.

"Атакувахте една от най-успешните ни програми, ваши правителства също са участвали в правенето на тези програми. Свършихме работа, изкараме програмата на светло, станахме министерство, което работи успешно в младежкия сектор и сега с манипулативно поднесени данни се опитвате да очерните свършеното. Това няма да го позволя", категоричен бе Кралев.

По повод информацията, че някои от НПО-тата са били свързани с Петър Коларов, Красен Кралев каза, че няма такива данни. Участвал е само в УС на Сдружение "Евроскок" и преди месец-два е излязъл от него по здравословни причини. "Не откриваме данни за участие на този човек в други организации. Петър Коларов може да се казват различни хора с различни имена и ЕГН-та. Не може така да се хвърлят празни приказки в пространството", заяви още Кралев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"