Участниците в конкурса „Истории в езерото” впечатлиха журито с интересни комикси

Конкурса бе обявен по повод Деня на влажните зони

Комисия от експерти на РИОСВ-Русе и гост-оценителите Християна Стомонякова – от Българско дружество за защита на птиците и Стоян Стоянов – редактор на „Форум-комикс Арт” излъчи победители в конкурса за  комикс на тема: „Истории в езерото”, посветен на  Световния ден на влажните зони 2 февруари 2015 г. , съобщиха от пресцентъра на РИОСВ- Русе. В надпреварата участваха 152 творби на ученици от учебните заведения в областите Русе, Разград и Силистра. Независимо, че конкурсът е предназначен за ученици, интерес към него са проявили и деца от подготвителни групи на две детски градини в Русе.

Твобрите са оценявани по няколко критерия. На първо място – дали отговарят на темата, дали има история и логична последователност между комиксните панели и др.

В голяма част от творбите, участниците са отразили най-харктерните обитатели на влажните зони – водолюбивите птици, техните поведечески навици, размножаване и миграция. Като проблеми във влажните зони учениците са отразили замърсяването им с отпадъци, бракониерството и безпокоевето на птиците.  

Журито е единодушно, че независимо от краткото време, участниците в конкурса са се постарали да научат повече за обитателите на влажните зони и да усвоят техниката на комикса.

Освен за победителите, награди и грамоти са предвидени за всички участници в конкурса. Те ще бъдат раздавани след 6 февруари в Информационния център на инспекцията.  
С най-добрите комикси ще бъде подредена изложба в Информационния център на инспекцията.
Най-добрите проекти ще бъдат публикувани в притурката за комикси на в-к  „Форум”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов