Светлана Ангелова и министър Бисер Петков посетиха Две могили

Заместник – председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и народен представител от ГЕРБ – Русе Светлана Ангелова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посетиха днес Две могили.

Кметът на Община Две могили Божидар Борисов, заместниците му Красимира Русинова и Георги Великов представиха акценти от работата на администрацията през настоящия мандат в сферата на социалната политика и реализацията на проекти в тази област на територията на град Две могили и съседните населени места. Борисов сподели своите виждания за развитие на социалните услуги на територията на общината, за което потърси съдействие от министъра и народния представител. Близо 300 души ползват услугите по програмата за топъл обяд в общината. 62 са личните и социалните асистенти на територията на общината, отбеляза кметът в експозето си и благодари на министъра за подкрепата при реализацията на тези общественозначими проекти. Министър Петков изказа своето задоволство от постигнатото в Две могили, като насърчи кмета да приложи на практика идеята за комплекс от социални услуги по подобие на този в община Русе.

Кметът Борисов показа и планове за инфраструктурни проекти в процес на реализация или за които ще се използва общинско и държавно финансиране, както и такова от европейските фондове. Такъв е този за изграждане на нова спортна зала за тенис на маса и други спортове и пр.

По време на провелата се късно този следобед среща с общински съветници в Две могили бяха дискутирани въпроси за програмите за заетост за хора в предпенсионна възраст, на които им предстои пенсиониране, бъдещето на центровете за настаняване от семеен тип и пр.

По време на визитата в Две могили министърът и народният представител посетиха Центърът от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост. Бисер Петков и Светлана Ангелова се запознаха с добрата материална база, но и с някои проблеми, за решението на които поеха ангажимент да работя. Ще се потърси начин за осигуряване на нов микробус за нуждите на центъра, тъй като потребителите имат нужда от специализиран превоз с оглед оказване на здравни и пр. услуги. Наред това ще се съдейства и за обезпечаване на необходимите служители от персонала, тъй като те имат ниски трудови възнаграждения, а и броят им не е голям, за да се полагат още по – големи грижи за 15-те потребители – 9 жени и 6 мъже.

В края на посещението в Две могили министър Петков и зам. – председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание разгледаха обект в СУ „Свети Св. Кирил и Методий“ – Две могили, ремонтиран по проект „Красива България“. Благодарение на подобрените условия за достъпна среда в значителна степен се облекчава учебния процес за 424 ученици там. Министърът разговаря с директора на учебното заведение за предизвикателствата, свързани с интеграцията на деца със специални образователни потребности и осъществяването на проекти с финансиране от МТСП през последните години.

В заключение Бисер Петков оцени високо добрият диалог между местната и законодателната власт в Русенския регион с оглед изпълнение задачите от управленската програма на кмета на общината в областта на социалната и образователната политика.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)