Светлана Ангелова: Българското законодателство дава повече права на майките в сравнение с другите държави

Българското законодателство дава на майките повече права, отколкото са регламентирани в много други държави. За съжаление, това обаче не е стимул за раждане на жените у нас. Това коментира в морската столица Светлана Ангелова, заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-то Народно събрание. Тя бе сред участниците на Черноморската конференция на тема „Майчинство и кариера”, организирана от структурите на Жени ГЕРБ във Варна, Добрич и Бургас.

„България е страната с най-дългото платено от държавата майчинство не само в ЕС, но и в световен мащаб – 58 седмици и 6 дни. След нас са Обединеното кралство и Полша – 52 седмици. В САЩ например платеният отпуск по майчинство е въпрос на фирмена политика – обикновено между 2 и 10 седмици, но тенденцията е да намалява и затова в страната е нормално жените да се връщат на работното си място дори на третия ден след раждането”, изтъкна Ангелова. Тя запозна присъстващите с правата, които българското законодателство дава на жените, с мерките за закрила на майките срещу уволнение, за трудоустрояване, за отпуските и обезщетенията при бременност. Зам.-председателят на парламентарната социална комисия акцентира и върху възможността бащите да ползват отпуск при раждането на дете.

„За първите девет месеца на 2018 г. около 16 000 бащи са се възползвали от 15-дневния отпуск при раждане на дете. Около 280 майки са прехвърлили отпуска при бременност и раждане след 6-месечна възраст на детето на бащата или на някой от родителите си, а 815 майки са се възползвали от възможността да се върнат на работа преди края на отпуска за бременност и раждане”, информира Ангелова.

Участие във форума взе и социалният антрополог доц. д-р Харалан Александров, който повдигна въпроса за предизвикателствата пред традиционните семейни ценности на модерното общество.

Балансът между отговорното родителство и успешната професионална реализация коментира и Ива Панайотова, мениджър „Човешки ресурси” в международна компания. По думите й Кодексът на труда предлага много добра защита на майките у нас, но те трябва повече да се интересуват от правата си. Панайотова бе категорична, че обществото ни не трябва да толерира сивата икономика, тъй като майките са пряко потърпевши от негативите, които тя носи.

Регионалната конференция беше официално открита от председателя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова и Иван Портних, кмет на града-домакин и областен координатор на ГЕРБ-Варна. Участие взеха още зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, варненските народни представители от ПГ на ГЕРБ Емилия Милкова и Таня Петрова, бургаските им колеги Ивелина Василева, Галя Василева и Ася Пеева, както и Даниела Димитрова, депутат и областен ръководител на ЖГЕРБ-Добрич. В дискусията се включиха още общински съветници, представители на неправителствения сектор и бизнеса, лекари, психолози.

Галя Василева, бургаски народен представител и член на НИС на МГЕРБ, поздрави организаторите на форума във Варна, като отбеляза, че той е изключително полезен за жените, на които предстои да станат майки, и отправи пожелания темата да бъде широко дискутирана и в други градове на страната.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)