Обсъдиха състоянието на бизнеса в Русе

Обстановката се нажежи до червено

Противно на очакванията за рутинно и спокойно протичане, обстановката на организираната от Община Русе кръгла маса по проблемите на бизнеса в региона се „нажежи до червено“ и на моменти даже беше „взривоопасна“.

Стигна се до размяна на остри реплики между част от присъстващите бизнесмени и представителите на Общината и държавните институции. Това стана малко след представянето на целта на форума – създаване на платформа за структурен диалог между институциите и бизнеса. Отправени бяха остри упреци към Агенцията по заетостта, към общинската администрация и др. ведомства, имащи пряко отношение към създаването на бизнесклимата в региона. Бизнесменът Явор Блъсков обвини Агенцията, че работи формално и не полага грижи за подготовка безработните да се преквалифицират в необходими за бизнеса професии. Севдалин Петров от Камарата на строителните предприемачи пък отправи обвинения към общинската администрация, че обществените поръчки се подготвят така, че да бъдат спечелени от определени фирми или консорциум, създаден от тях. Енергийният експерт и инвестиционен посредник  Константин Велев пък допълни, че администрацията не подава на потенциалните инвеститори необходимата информация „от входа до изхода“.

Организаторите явно не бяха подготвени за подобен ход на разискванията. Стигна се до там, че нервите на един от инициаторите и организатор на форума Мартин Йорданов, управител на една от шивашките фирми в региона, скочи и се разкрещя, обвинявайки изказващите се в политически пристрастия. Наложи са да бъде почти принудително накаран да седне на мястото си.

Припомняме, че събитието е част от поредицата инициативи, които да подпомогнат развитието на бизнеса, неговото цялостно презентиране у нас и в чужбина, както и за подобряване на взаимодействието с местната администрация. Една от целите на този форум е разработването със съвместни усилия от страна на общинската администрация и местния бизнес на ефективен модел за атрактивно и убедително представяне на Русе в рамките на регионални и международни бизнес изложения. По този начин могат да бъдат привлечени нови инвеститори, както и да се осигури достъп до нови пазари за местните производители, се посочва в плановете на Община Русе.

На форума присъстваха кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов, заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, Директорът на Дирекция „Бюро по труда“ Русе г-н Баки Солак, проф. Иван Евстатиев, ръководител на „Център за кариерно развитие“ към Русенски университет „Ангел Кънчев“ и доц. Александър Петков от РУ „Ангел Кънчев“. Модератор на кръглата маса и на заключителната дискусия бе проф. Сава Джонев от Софийския университет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов