5 мазнини, от които не пълнеем

Животът

10-01-2014, 14:49

Автор:

Румяна Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мислите, че котките не говорят? (Видео)

Доматът предпазва от рак

Половин ябълка със скилидка чесън регулират високия холестерол

Не ви достигат сили за секс – заложете на пурпурното

Ананас и канела преди секс

Еротична храна за спалнята

Любимата храна подсказва какво липсва на вашия организъм

По-слаби – с шепа сурови бадеми

Любопитно – хороскоп на маите

Уникална японска диета бори килограмите

Кокосовият орех възстановява силите, бъбреците и подобрява зрението

Учени: Мазнините са полезни за здравето

Колко мазнини сме натрупали по празниците?

Диета според кръвните групи

Как да преборим наднорменото тегло и бяга ли българинът от вредните навици на масата?

Защо всъщност „изневеряваме“ на диетата си?

Слабеем с помощта на... интелигентна вилица

Лунна диета – януари 2014

Хапвайте оранжеви храни и за настроение, и за здраве

Мъглите са опасни за здравето

Цяла България се моли за здравето Стефан Данаилов

Мазнините играят важна роля в здравословната диета и са необходими за много от процесите в нашия организъм.

Тези диетични мазнини са богати на хранителни вещества и в същото време не се отразяват неблагоприятно на теглото ви.
1. Кокосово масло
Кокосовото масло има антимикробни, антибактериални и противоракови свойства. Подобрява храносмилането, усвояването на хранителните вещества и здравето на дебелото черво. Има благотворно действие за сърдечно-съдовото здраве и помага при диабет тип 2. Кокосовото масло стимулира дейността на бъбреците и здравето на черния дроб и поддържа имунната система. То е от полза за метаболизма, за повишаване на енергията и регулиране на теглото.
Кокосовото масло имаше лоша репутация за известно време, най-вече заради съдържащите се в него наситени мазнини. Въпреки това, наситените мазнини в кокосовото масло са различни от тези в животинските продукти. Мастните киселини в кокосовото масло са средно-верижни триглицериди, които лесно се метаболизират и се използват като енергия от организма. Изследванията показват, че тези мастни киселини може да засилят вашия метаболизъм, да стимулират отслабването и да увеличат новото на HDL -добрия холестерол в тялото.
2. Ядки
Ядките са приятели на вашата диета за отслабване и са заредени с голямо количество невероятни хранителни качества, здравословни мазнини и протеини. Ядките са един от най-добрите източници на алфа линоленова киселина, вид омега -3 с приятелски за сърцето качества. Омега -3 мастните киселини предлагат многобройни ползи за здравето - от понижаване на холестерола до профилактика на заболяванията.
Те също са богати на L-аргинин, амино - киселина, за която е доказано, че стимулира имунните функции и подпомага заздравяването на рани и сърдечно-съдовото здраве и подобрява функцията на кръвоносните съдове. Освен това ядките съдържат разтворими фибри и витамин Е. Фибрите спомагат за по-ниски нива на холестерол и глюкоза, докато Витамин Е е мощен антиоксидант. Витамин Е е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система, за здрава кожа, както и за възстановяването на ДНК.
Някои от любимите ми ядки са бадеми, орехи и бразилски орехи. Опитайте ги в шейкове, хранителни барчета, салати, мюсли или самостоятелно. Ядковите масла са друг вкусен начин да се радвате на изброените хранителни качества.
3. Авокадо
Авокадо е фантастичен плод с тонове хранителни предимства. То е отличен източник на глутатион, който е мощен антиоксидант, подмагащ прочистването и предпазването на тялото чрез детоксикация, премахване на тежките метали и борба със свободните радикали.
Глутатионът помага за поддържането на здрава имунна система и забавя процесите на стареене. Авокадото е богато на фолиева киселина, която доказано намалява честотата на сърдечно-съдовите заболявания и инсулт. От плодовете той е най-добрият източник на витамин Е, който предпазва от много болести и помага за поддържане на цялостното здраве.
Не само, че самото авокадо е снабдено с редица хранителни вещества, но проучванията показват, че определени хранителни вещества се усвояват по-добре, когато се приемат съвместно с авокадо. Насладете се на авокадо върху сандвича, в салатата и др.
4. Семена
Семената, подобно на ядките, съдържат редица здравословни свойства за сърдечното здраве. Те са снабдени с полезни фибри, омега - 3 мастни киселини и протеини. Семената предлагат стимулиращи доброто здарве мнерали като магнезий, селен и цинк.
Някои от най-важните семена, които да включите към диетата си, са ленено семе, чиа семена, тиквени семки и слънчоглед. Чиа семената се считат за суперхрана поради изключително високото си съдържание на хранителните вещества. Те са богати на омега-3 мастни киселини, дори повече от лененото семе. Плюс това те са заредени с мощни антиоксиданти, фибри, магнезий, фосфор, манган, мед, желязо и цинк.
Семената могат да се консумират по много начини. Те са страхотни в шейкове, печени изделия, хранителни барчета, салати, мюсли, кисело мляко и други храни.
5. Зехтин
Зехтинът е здравословна мазнина, която може да се използва при сотиране, печене и като салатен дресинг. Това фантастично масло е богато на мононенаситени мазнини и антиоксиданти като хлорофил, каротиноиди и витамин E.
Зехтинът е чудесен за намаляване на кръвното налягане, предотвратяване на рак, при диабет и намаляване на сериозността на състояния на астма и артрит. В действителност включването на зехтин във вашата диета може да ви помогне за поддържане на по-ниско и здравословно тегло.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов