Избрани Новини
Коледни чушки с гъби, боб и ориз
23-12-2013, 21:51
Автор:Bulgariautre
Още по Темата:Жените имат 24 задачи за Коледа, а мъжете само пет
На Бъдни вечер – не вдигайте трапезата, за да не отнесете късмета си
Традиции и поверия за Бъдни вечер
На Бъдни вечер традицията повелява...
Бъдни вечер! Семеен уют, постна трапеза и наздравици
Какво да сготвим на Бъдни вечер?
Крачун, Мали Божич, Наядка! Или познатата ни Бъдни вечер
Как да украсим празничната маса за Бъдни вечер, Коледа и Нова година
Коледните традиции у нас и по света
Защо виното има специално място на коледната трапеза?
Символика на Коледната трапеза
Едно от ястията, които се приготвят за Бъдни вечер и Коледа, са пълнените чушки. Ето една по-нетрадиционна рецепта как да ги приготвим:
Необходими продукти:
10 бр. пиперки сушени
150 гр ориз
150 гр гъби
100 гр лук кромид стар
40 мл олио
Начин на приготвяне:
Бобът се сварява в по-малко вода, като за печене.
Чушките се измиват добре и се накисват в студена вода за 3-4 часа
Приготвя се плънката: оризът се сварява в 1,5 чаша вода, а лукът се запържва заедно със ситно нарязаните гъби.
Свареният ориз се смесва с гъбите и лука, посоляват се и се подправят с чубрица, червен и черен пипер на вкус.
Отрязват се дръжките на чушките и се почистват внимателно от семето.
Чушките се пълнят догоре с пълнката, не много плътно. По желание можете да ги потопите откъм отвора в брашно, за да не изтече плънката. Редят се легнали в широка тенджера.
Около тях се добавя бобът, колкото да ги покрие, на две трети. Върху тях се сипва малко олио и се покриват с порцеланова чиния.
Пекат се на умерен огън около 30-40 минути.Поднасят се топли.
Пълнените чушки с гъби, боб и ориз са подходящи не само за празничната трапеза, но и при не толкова специални зимни поводи.