Символика на Коледната трапеза

Архив Варна

24-12-2009, 15:34

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Бъдни вечер, Коледа, какво, колко и как да подредим на семейната трапезата

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници.

Той е посветен на дома, семейното огнище, обичта и уюта. В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Самото название на  красивия празник - Коледа, няма християнски произход. В него се откриват срички от обредите на древните тракийци и южните славяни.

24 декември е последният ден от коледните пости. По традиция не трябва да има месо и храни с животински произход. За трапезата на Бъдни вечер ястията на трапезата трябва да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник, който тлее цялата нощ. На масата се слага мед, за да ви е сладък животът, а лук, за да е много имотът, като люспите му. Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието. Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната вечеря. Портокалите, бананите и мандарините са традиция за българина на коледната маса, още от времето на комунизма. Освен това фруктиерата с плодове ще украси масата и ще предаде топлина. Напълнете кана с червено вино. Елховите клонки също ще придадат коледен дух на трапезета, не забравяйте свещите.

Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало, всички сме заедно и топлотата на коледния дух не може да бъде заменена и от най-скъпото меню.

На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието.

В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. В някои части на България се слагат къметите от дрян в питата, в други това се прави в новогодишната нощ.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Добре е да се сложат семки – тиквени, или слънчогледови и много ядки. По орехите се гадае за здраве и късмет – ако ядката е хубава, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен; гнила ли е – чакайте неприятности. Тези храни са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва; това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват, така че не забравяйте да си пожелаете нещо много хубаво!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов