Допускането на тежкотоварни автомобили в центъра на Русе дебатират на сесия

Промени в Наредба №18, отнасящи се за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе, предлагат групата общинските съветници от МК „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“  /СДС, ДБГ, ССД, БНД, ДВИЖЕНИЕ 21/ в местния парламент.

Причините са обвързани с текущия текст в Наредбата, според който движението на товарни автомобили над 2,5 тона и специализирана строителна техника в зона Ц, с изключение на тези, снабдени с пропуск от общината, се забранява.

Общинските съветници Елеонора Николова и Деян Недков посочват в становището си, че са сигнализирани от жители и гости на град Русе, че на ул. „Борисова“ и улиците, водещи до Централната зона, са поставени пътни знаци, които забраняват влизането на ППС с технически допустима маса над 2,5 тона. Това Николова и Недков определят като „агресивна политика, провеждана от Община Русе към собствениците на товарни автомобили категория N1 – буква J от Свидетелство за регистрация (талон на МПС ).

В основата на проблема, според вносителите, стои задължението на водачите да заплатят пропуск на Общината, за да извършват належащ превоз или за зареждане на магазин. „В тази икономическа обстановка всяка такса води до допълнително напрежение и стагнация“ посочват още съветниците.

На официалния сайт може да видите Проектонаредбата със срок за предложения и становища по проекта 14 дни. Предложението ще бъде разглеждано на предстоящото 31-во заседание на Общински съвет – Русе, което ще се проведе на 24 март.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)