Русе и Плевен могат да останат без никаква транспортна връзка

Плевен и Русе могат да останат без никаква транспортна връзка. Това каза в ефира на „Денят на живо” по NOVA NEWS Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. По думите й предвиденото увеличение в цените на автобусните билети няма да реши проблема с превоза.

"Въпреки увеличението има колеги, които отказват да изпълняват курсове по автобусни линии, които са на тотална загуба. Заради високите цени на горивата и липсата на пътници не могат да заредят гориво за следващия ден. Сериозен е проблемът в Плевен и Русе. Девет населени места остават без транспорт в Плевен от 1 април. От следващата седмица започва преустановяване на превози и в Русе. Над 200 са населените места в страната, които нямат връзка с общинските центрове”, добави тя.

Милтенова каза още, че в следващите 10-15 дни цената на автобусните билети ще се увеличи с до 50 %.

"Цените на билетите за междуградските автобуси ще се увеличат с между 30 и 50%, а за междуселищните такива увеличението ще е с около 30%. Така например билет от София до Бургас ще струва около 39 лева”, уточни тя.

Според нея ще са необходими около 85 милиона лева за междуселищните линии по разчети до края на годината.

"Разчетите включват сегашните цени на горивата и тока, включва се и тролейбусният и трамваен транспорт. Бяхме предложили на правителството да се осигурят тези средства за този вид дейност, като първоначално да бъдат предвидени 40 милиона лева, за да бъде съхранена дейността. Беше ни отказано”, каза още Милтенова.

По думите й липсата на транспорт задълбочава и демографската криза.

"Важно е да се отбележи, че това увеличение няма да реши проблеми в бранша. Ние искахме да осигурим транспорт на населението, а не пари за превозвачите”, обясни тя.

На фона на проблемите в страната, продължават да се изпълняват превози от и до Украйна.

"Шофьорите ни са застрашени през цялото време. Продължават обаче да се извозват пътниците, които имат желание да се евакуират и да дойдат в България. В контакт сме и с външното ни министерство”, каза още Магдалена Милтенова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов