Георги Кръстев: Младите хора могат да ме подкрепят с ясното съзнание, че аз съм един от тях

Нося промяната в себе си и ще работя за новаторския облик на Русе, казва най-младият кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС

Георги Кръстев е роден през декември 1999 година в гр. Русе. Завършва Математическата гимназия „Баба Тонка” с отличие и в момента е третокурсник по специалността „Право” в Русенски университет “Ангел Кънчев”. През 2020 година е номиниран от Юридическия факултет за наградата “Студент на годината”. През изминалата година е избран за участие в програмата „Млади политици на изборни длъжности” на Европейския комитет на регионите.

Още преди да навърши пълнолетие има забележителни успехи: става най-младият „Президент за един ден”; участва в проектите „Euroscola” и „European Youth Event” в Европейския парламент; носител е на множество грамоти и плакети за обществено значими дейности.

На редовните парламентарни избори за 45-то Народно събрание Георги Кръстев бе най-младият кандидат за народен представител, а от май месец тази година е областен координатор на ПП ГЕРБ – Русе.

Георги Кръстев е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС.

Г-н Кръстев, и на тези избори Вие сте най-младият кандидат за народен представител.  Кое мотивира един млад човек да се включи в политиката?

Политиката е била около мен през целия ми съзнателен живот. Това е потомствено явление в нашето семейство. В Математическата гимназия, когато реших да се занимавам с дебати и ораторска реч, както и с клуба по предприемачество, политиката  беше основна тема на нашите дискусии и инициативи.

Така че това беше едно хоби за мен, към което имах голям интерес и с течение на времето възникна възможността да стана част от политическа партия ГЕРБ, която отговаря на моите виждания за дясноцентриска партия, която има ясна проевропейска и пронатовска позиция, и това беше едно естествено развитие на моя професионален път. Всъщност колкото аз съм избрал политиката, толкова и тя е избрала мен.

Смело мога да твърдя, че съм от тези хора, които постоянно се стремят да се развиват и самоусъвършенстват и притежавам опит неприсъщ за моята възраст.

Всъщност има ли реално място за младите хора в политиката? Как реагират другите, по-опитните…

Това, което се случи в Русе е знакът на промяната в политическа партия ГЕРБ за цяла България. Такъв подход сме предприели и в много други области с млади хора, които се включват в листите с кандидати за народни представители. Определено с това си действие доказваме, че партията се отваря към хора на моята възраст. Това най-много ме впечатли. Въпреки толкова години управление, все още има ясно изразен стремеж за усъвършенстване и считам, че младите хора, които сме в редиците на ГЕРБ, можем да допринесем с много за развитието на нашата Родина.

Какво бихте искали да се промени и за какво ще се борите, ако влезете в Парламента?

От позицията на младежкия дух, ще работя за по-голям растеж - и икономически, и културен, и образователен в цяла България. Лично аз искам да върнем новаторския облик на Русе, защото като човек роден в този град, много го обичам и ми тежи, че Русе не е от най-развитите градове в България.

На всички е ясно, че Южна България е по-развита от Северна. Затова трябва хората да избират такива народни представители, които максимално да защитават интересите на областта, от която са избрани. Тук визирам конкретно и инфраструктурата – автомагистралата Русе-Велико Търново е тема, която се дъвче от много години. Крайно време е да се реализира. Това е основна политика, върху която трябва да се гради развитието на нашата област. В програмата си сме заложили и изграждането на втори Дунав мост при град Русе. Чрез тези нови пътни артерии ще се увеличи потока на хора, които влизат в нашата област и съответно ще има повече инвестиции и пари в града и цялата област.

Как ще стане това, какви мерки конкретно предвиждате за бизнеса?

Един от основните акценти в нашата програма е създаването на бърза писта за бизнеса и гражданите с цел да превърнем България в едно от най-добрите места за правене на бизнес в Европейския съюз.

Страната ни има този потенциал и това може да се осъществи чрез бърза, евтина и изцяло електронна услуга при стартиране на бизнес.

Предвиждаме съкращаване на сроковете за старт на инвестиционни намерения. Заложили сме и ограничаване на множество и отделни проверки от различни контролни органи, които често искат едни и същи документи.

Задължителна ревизия на регулаторните режими и премахване на половината от тях и облекчаване на инвестиционния процес. Въвеждаме принципа на „мълчаливо съгласие“, който позволява бизнесът да не чака отговор от често тромавата и бавна администрация.

Ще продължим да създаваме условия за реални инвестиции в България. Целта ни е да увеличим брутния вътрешен продукт и да постигнем устойчив икономически растеж.

Като млад човек, който е избрал да завърши образованието си в родния си град, какво предвиждате в този сектор?

Образованието е най-дългосрочната инвестиция с най-голяма възвращаемост. В нашата програмата предлагаме оптимизиране на учебните програми с цел намаляване на наизустяването на факти и насърчаването на функционалната грамотност, свързването и анализирането на знания. Поставяме акцент върху изграждането на емоционалната интелигентност, граждански и дигитални умения. Продължаваме развитието на професионалното обучение и акцентираме върху новите технологии, които да се внедрят в средното и висшето образование. Ще продължим изграждането на иновативни STEM центрове във всяко училище.

Ще работим за създаването на по-добра връзка между учебните заведения и бизнеса и разширяване на кариерното ориентиране.

Като млад човек искам да виждам повече хора на моята възраст, реализирани тук, в Русе. Една от мерките, които разработихме в програмата ни се нарича „Бърз старт и работа в България“. Тя ще осигури заетост на 60 000 млади хора, които след завършване на училище или университет да имат сигурна работа в България за период от поне 24 месеца. За целта държавата ще поеме 60% от осигурителния доход за първата година и ще направи икономически по-изгодно за един работодател да наеме млади хора.

Кампанията е към своя край, а Вие проведохте много срещи. Интересно ми е как реагират младите хора на тях…

Именно те реагират по най-добрия начин, тъй като аз съм един от тях и те виждат, че най-сетне има човек, който може да ги представлява.

Когато завършвах Математическата гимназия в Русе, със съучениците ми надълго и нашироко дебатирахме дали да заминем за чужбина, да продължим образованието си на Запад и най-вероятно трайно да се установим там, или да останем в България. Аз бях от малцината, направили втория избор и почти всички смятаха, че най-вероятно няма да успея да намеря реализация тук. Когато излезе новината, че ставам областен лидер на ГЕРБ в Русе, същите тези съученици ми се обадиха от различни точки на света, където продължават образованието си, за да ме поздравят и по-важното – да кажат, че вече има надежда. Това е нещо, което най-много ме стопли от контакта с моите връстници и аз ще се боря те да намерят пътя към Родината обратно и своята реализация тук.

И на финала на нашето интервю, защо русенци да Ви подкрепят?

Аз съм от хората, които когато видят проблем, запретват ръкави и работят за разрешаването му. Така е и с политиката. Виждам, че младите хора можем да допринесем с много и затова приех да защитавам каузата ГЕРБ може би в най-трудния момент. По-същия начин ще защитавам и област Русе. Младите хора могат да ме подкрепят с ясното съзнание, че аз съм един от тях. Ще работя активно за това – те да намерят своята реализация тук. Но за тази цел е нужно да има силна гражданска позиция. Хората притежават голяма сила и ако искат човек, който ще защити интересите на страната ни, България да върви напред, на 11 юли могат да ме подкрепят с бюлетина номер 5 и преференция 106.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов