Кралев: Здравеопазването и образованието са стратегически и национален приоритет

Министърът на спорта се срещна с медици в Русе

Красен Кралев проведе разговор с управителите, лекари и медицински персонал от Комплексен онкологичен център и ДКЦ-1 в Русе. Д-р Камен Кожухаров и д-р Цветан Райчинов запознаха спортния министър с проблеми на специализираната доболнична помощ, както и с добрите практики.

Заедно с него в лечебните заведения бяха още Пламен Нунев, общопрактикуващият лекар д-р Георги Георгиев и Алисе Муртезова, която е административен директор на УМБАЛ „Медика“.

"По време на срещите споделих, че здравеопазването и образованието на нацията са стратегически и национален приоритет. През последните години изведохме на преден план кадровото стабилизиране на здравната система и финансовата обезпеченост на сектора. Благодарих на лекарите, че са толкова отговорни, изцяло отдадени на професията и полагат неимоверни усилия, за да опазят здравето на нацията", написа Кралев на профила си във Фейсбук. "Припомних че предстои подобряване работата на системата за спешна помощ чрез модернизиране на инфраструктурата, апаратурата и повишаване квалификацията на служителите. В същото време ще мотивираме младите лекари да работят и в малките и отдалечени населени места чрез по-високо възнаграждение и социални придобивки. Ще продължим да използваме ефективно и средствата от Европейския съюз, за да инвестираме във все по-качествено здравеопазване. Щастлив съм, че русенските лечебни заведения се възползват от тези механизми и тук разполагат с апаратура и специалисти на високо ниво.", допълва той.

От своя страна Алисе Муртезова отбеляза, че здравеопазването е част от националната сигурност на страната ни: "Винаги съм казвала, че в здравеопазването не трябва да се правят резки движения. Всички заедно можем да се справим и с безпрецедентната ситуация през последната година. Радвам се че няма отлив на желаещи да се ваксинират и се надявам, че като стигнем минимума от 70% имунизирани, ще се намалят и заболеваемостта, и усложнените случаи, с които сега се сблъскваме ежедневно".

В програмата на ГЕРБ в сектор "Здравеопазване" е заложено и гарантирано повишаване качеството на детското и майчиното здраве. Предвидено е да отвори врати национална многопрофилна детска болница, да се финансира асистираната репродукция, както и да се разшири скрининга на наследствените заболявания за превенция на увреждания при децата и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов