Седем болници от Русенско получиха 20 кислородни концентратора

Безпроблемното протичане на изборите за народни представители на 4 април тази година в условията на епидемията от COVID-19 обсъдиха изпълняващият длъжността областен управител на област Русе Свилен Иванов и заместник-министърът на здравеопазването доц. Евгени Григоров. От срещата стана ясно, че са предприети всички необходими мерки за целта. Осигурени са лични предпазни средства за членовете на секционните избирателни комисии и на всички желаещи участници в изборния процес са поставени ваксини. Същевременно във всяка от секциите ще се извършва дезинфекция на всеки два часа. В зала „ОЗК Арена“, където ще се става приемо-предаването на протоколите на секционните избирателни комисии, както и отчитането на бюлетините, ще има и пропускателен режим. По този начин се цели недопускане смесването на потоци и струпването на много хора на едно място.

По-рано през деня седем лечебни заведения от региона получиха 20  кислородни концентратора, които са осигурени от Министерството на здравеопазването.  Осем от тях са за двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, по четири за всяка. По три такива апарата бяха доставени още в беленската болница „Юлия Вревска“, както и в отделението за COVID-болни на Комплексния онкологичен центът. По два концентратора бяха разпределени и между Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“, както и между още две лечебни заведения от групата на „Медика“. Става дума за специализираните болници за активно лечение по кардиология „Медика Кор“, както и тази по физикална и рехабилитационна медицина „Медика“. От лечебните заведения отчетоха, че дарението е от изключителна помощ за всяко от тях особено в този момент, когато се наблюдава ръст на хоспитализираните. Заместник-министър Григоров се запозна на място и с процеса по имунизация в двете университетски болници „Медика“ и „Канев“, както и в кабинета на Регионалната здравна инспекция. Той посети и Русенския университет, където се срещна с ректора чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев. Двамата обсъдиха възможностите за засилване на сътрудничеството и увеличаване на приема в специалностите в сферата на здравеопазването. Няма как да не бъде отчетено, че сред първите доброволци в лечебните заведения и то още в началото на пандемията, са били именно студенти от учебното заведение. Именно РУ „Ангел Кънчев“ продължава да подготвя болшинството от медицинските сестри, акушерките и кинезитерапевтите не само за региона, но и за цяла Северна България.

Във всяка от посочените срещи участва и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова, като дори беше обсъдена и възможността за провеждане на студентски практики в Регионалната здравна инспекция.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)