Активните случаи в област Русе достигнаха почти 1400

35 са новозаразените в съботния ден, починали са 6 души

Тревожни продължават да бъдат данните относно разпространението на COVID-19 в област Русе и през отиващата си вече седмица. От 15-и март до края на вчерашния ден в Русенско с коронавирусна инфекция са се заразили общо 654 души, а други 27 са починали. Оздравелите пък са едва 66. В понеделник беше поставен и пореден рекорд по брой нови случаи от началото на годината. Тогава за 24 часа бяха установени 149 случая, най-много не само от началото на 2021-а, но и от 9 декември 2020-а насам, когато за едно денонощие броят на заразените достигна 172-ма.

За последните 24 часа от Регионалната здравна инспекция отчитат 35 нови случая на заболели, като излекувани няма. По-малкият брой заразени за изминалото денонощие най-вероятно се дължи и на факта, че през съботния ден не работят всички лаборатории за диагностика на инфекцията. Най-много нови случаи са отчетени в община Русе – 28. Четирима новозаразени има в Две могили, двама в Бяла, както и един в Сливо поле. Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 9686, а преболедувалите 7737. Активните случаи са 1399. По последни данни към момента, намиращите се на болнично лечение са 272-ма души, като 43-ма от тях са в реанимация. Свободните легла в областта са приблизително 38% или 169, като всички те са предвидени за неинтензиво лечение.

За последното денонощие са починали още две жени и четирима мъже с положителен тест за коронавирус. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на близките и роднините на покойниците. Смъртните случаи на хора с COVID-19 от началото на пандемията до сега станаха 552 на възраст между 26 и 98 години. 329 от тях са мъже, 223 са жените.

Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за последното денонощие област Русе е на 17-то място по заболеваемост в страната За изминалите 24 часа няма област без нови случаи, като с най-малко е Видин – 5.

До момента в областта са поставени 9381 дози от ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Астра Зенека“, като повторна доза са получили общо 1831 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил. За изминалото денонощие са извършени 47 имунизации.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"