Приеха 9 мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в Русе

Ръст в броя на новозаразените с COVID-19 през отиващата си вече седмица, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Русе. Само за 4 дни от този понеделник до края на вчерашния ден са установени 313 нови случая на коронавирусна инфекция, излекуваните са 87, а починалите са 11. За сравнение през изминалата седмица за период от 7 дни в областта бяха регистрирани 273 случая на коронавирус, 105 излекувани и 10 починали. Поради негативната тенденция и с цел намаляване натиска върху лечебните заведения, които през последните няколко дни отчитат почти двойно повече хоспитализирани, по-рано през деня се проведе заседание на Областния оперативен щаб, което беше водено от изпълняващия длъжността областен управител Свилен Иванов и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Така на практика до 1 април включително се забранява провеждането на масови мероприятия на открито, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“. За същия период се преустановява и дейността на пенсионерските клубове. Преустановяват се още провеждането на репетиции и изяви в народните читалища, както и дейностите на фолклорни и други самодейни, непрофесионални формации, а също и присъствените групови занятия в езиковите, образователните и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. С цел социална изолация за опазване живота и здравето на хората отново до първи април няма да се допускат непълнолетни лица без придружител в заведения за хранене и развлечения, в това число ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, молове и търговски центрове.

Засилен ще остане и контролът от страна на Областната дирекция на МВР относно стриктното спазване на чл.8, ал.3 от Закона за закрила на детето, който гласи, че родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20.00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст и съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14, но все още не е на 18 години.

За висшите учебни заведения пък ще се прилага алгоритъм за присъственост, утвърден от ректора на съответния ВУЗ.

Не на последно място според указанията на министъра на здравеопазването, управителите на всички търговски обекти е необходимо да създадат строг пропускателен режим, свързан с допускането на определен брой посетители в търговския обект, осигуряване на минимално отстояние между тях вътре не повече от 1 човек на 3 кв. м. и чакащи в прилежащите към обекта площи на открито – 1,5 метра, задължително носене на предпазни средства, строго спазване на санитарно – хигиенните изисквания и дезинфекция, въвеждане на заграждения с цел предотвратяване струпването на хора, определяне на задължително еднопосочно движение, както и осигуряване на персонал, който да осигурява контролиран достъп на клиенти и др.

Същевременно изпълняващият длъжността областен управител Свилен Иванов не изключва възможността за въвеждане и на по-строги мерки през идните седмици. „Длъжни сме да търсим баланса. Мерките трябва да бъдат съобразени с нивото на заболеваемост. Точно затова е дадена възможност във всяка област да се вземат самостоятелни решения. Вярно е, че не трябва да се допуска претоварване на лечебните заведения, но е необходимо да мислим и за останалите сектори.“, коментира още Свилен Иванов.

Споменатите по-горе мерки влизат в сила от 15 март, като освен тях продължават да действат и всички останали разпореждания на Министерството на здравеопазването.

По последни данни към момента под карантина от област Русе се намират 170 ученици и деца, от които 6 с положителен тест на коронавирус. Други 16 педагогически специалисти са също поставени под карантина, като 11 от тях са с положителен тест, а от непедагогическия персонал под карантина са 5 лица, като 3 са положителните.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов