До 300 лева отпуска Община Русе за облагородяване на междублоковите пространства

До 300 лева могат да получат гражданите, чиито проекти за облагородяване на междублоковите пространства в града бъдат одобрени. Това позволява създаденият през 2020 г. Фонд „Граждански инициативи“, насърчаващ русенци да бъдат активни и заедно да работят за общи каузи в полза на града.

От местната администрация призовават желаещите да кандидатстват още сега, тъй като предстоящият пролетен сезон е най-подходящото време за засаждане на нова растителност.

Експертите насочват русенци да подберат многогодишни растения и храсти за реализирането на идеите си и да избягват поставянето на високи оградни пана, тъй като за тях е необходимо допълнително разрешение. Други дейности, които могат да бъдат финансирани, са пребоядисване на пейки, кошчета и декоративни огради, закупуването на нови или на материали за ръчната им изработка. Не се предвижда Община Русе да осребрява разходи за закупуване на градински инструменти, тъй като Фондът дава възможност гражданите безвъзмездно да ползват инвентар, с помощта на който да реализират идеята си.

Участието в инициативата става след подаване на заявление в Деловодството на Община Русе. Кандидатите, чиито проекти са одобрени за финансиране и са подписали договор, получават плащане до 300 лв. в зависимост от заложения от тях бюджет.

След облагородяване на пространството гражданите следва писмено да отчетат своята дейност и обектът да бъде приет от служител на общината. Заявление за участие и правилника на Фонд "Граждански инцииативи" може да откриете тук.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов