Русенци отбелязаха 143-та годишнина от Освобождението на България

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата

„Трети март е датата, която ознаменува успеха на 5-вековните бунтове на българския народ за свобода! Макар и в Русе да не са водени най-масовите сражения, то не означава, че във всяко русенско сърце не е бил идеала за свобода! Русе дава не само герои-революционери, но и строители на съвременна България – хора безстрашни и предприемчиви! Нека помним, че свободата се извоюва с оръжие, но се пази с дух!“, това заяви изпълняващият длъжността областен управител на област Русе Свилен Иванов по време на словото си, посветено на Националния празник на Република България.

Също така той отбеляза, че в този ден, когато е подписан Санстефанският мирен договор, който прави законна и неприкосновена свободата на българския народ, е редно да преоткрием и преосмислим силата и съдбовното значение на тази дума. „Свикнали сме да я използваме често, но дали осъзнаваме нейната сила? Дали вътрешно, в най-съкровената си същност, всеки от нас се чувства истински свободен? И  какво означава днес свободата?  До какви предели се простира нейният периметър? Колко деликатно е онова вътрешно чувство за независимост, над което понякога ежедневието надделява! Не бива да си позволяваме примирение и да приемаме свободата за даденост, тъй като отстояването на позиция и достойнство е въпрос преди всичко на лична отговорност!

И все пак, в ден като днешния можем и трябва да си припомним нашите национални герои, за които свободата не е имала алтернатива – и затова са поемали по неизвестния път, често завършващ с изстрел. Но са го правили храбро и осмислено – за да ни има нас, за да я има България. И това да бъде една достойна България – горда и свободна.

На тези герои ние сме длъжници. А това, впрочем, е дълг, който можем и трябва да изпълняваме с лекота – достатъчно е само да следваме тяхната посветеност и техния подвиг, както и да помним, че трябват дела, а не думи!“, допълни още Свилен Иванов. 

След неговото слово свещеници от Русенската света митрополия, начело с Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужиха заупокойна молитва за падналите за Освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.

За повдигане на патриотичното настроение се погрижиха и децата от Общинския младежки дом, които изпълниха „Къде си, вярна ти любов народна“.

Сред официалните гости бяха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, народните представители Пламен Нунев, Искрен Веселинов, Георги Стоилов, Бюрхан Абазов, заместник-областният управител Валентин Колев, кметът на община Русе Пенчо Милков, както и неговите заместници, председателят на Общинския съвет  Иво Пазарджиев, общински съветници, представители на други държавни и местни институции, третият секретар на Генералното консулство на Русия в Русе Любов Агеева, граждани и гости на града.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов