Литературни пейки зарадваха русенци в навечерието на националния празник

Животът

03-03-2021, 08:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтираха 51 пейки в парк "Кайлъка"

В навечерието на националния празник на България 3 март Община Русе постави 3 пейки с формата на книга в централните части на града. Върху техните повърхности са изписани моменти от автобиографии или цитати на емблематични за българската история личности.

До момента в Русе са разположени две пейки-книги, посветени на живота и делото на Баба Тонка и Захари Стоянов. Те се намират на бул. „Придунавски“ в близост до къщите-музеи на възрожденците. Пейка на Любен Каравелов пък е поставена на пл. „Батенберг“ в близост до  Регионалната библиотека, носеща името на революционера.

Пейка-книга, посветена на Васил Левски, ще бъде поставена и в парка на Възрожденците в близост до паметника на Апостола. Очаква се това да се случи след приключване на дейностите по благоустрояване на самия парк.

Инициативата е част от рекламна кампания за популяризиране на туристически маршрут „Героите на свободата“ по идея на Консултативния съвет по туризъм при Община Русе. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на туризма на общината за 2020 г.

Планира се още такива пейки да се появят в Русе, като по идея на преподавателя от Русенския университет Елица Георгиева те ще бъдат посветени на русенци или българи, творили или живели в града.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)