Отличиха победителите в литературния конкурс за учащи „Воинската слава на русенци“

Конкурсът беше организиран от Военния клуб в Русе,

Областният управител Галин Григоров отличи победителите в литературния конкурс за учащи „Воинската слава на русенци“, посветен на 130-та годишнина от създаването на Военния клуб в града. Те получиха грамоти и книги на историческа и литературна тематика от областния управител. Конкурсът беше организиран от Военния клуб в Русе, като от там също бяха осигурени награди, които бяха връчени от Чавдар Януаров.

„Не спирайте да мечтаете и да постигате целите си! Съхранявайте родовата ни памет и я предавайте на своите приятели и близки! Пожелавам Ви здраве, късмет и успешна 2021 година“, с тези думи Григоров се обърна към шестимата първенци в различните възрастови групи.

Припомняме, че конкурсът се проведе под неговата егида, като в предизвикателството се включиха над 35 младежи от Русенско.

Голямата награда отиде при Давид Димитров, който е третокурсник в специалност „Компютърни системи и технологии“ на Русенския университет. Той е писал историческо есе на тема свързано с Пети пехотен дунавски полк. Носител е и на множество награди от литературни конкурси, провеждани в цялата страна. В същата възрастова група на първо място с разказ се класира първокурсничката от РУ „Ангел Кънчев“ Михаела Георгиева, която буквално преди броени дни издаде и дебютната си книга „Ненужна подметка“. В нея тя описва някои от преживяванията си като ученичка в местната Английска гимназия „Гео Милев“.

С първи места са още Владимира Начева и Емили Бохосян в първа възрастова група, Елица Стамболиева във втора възрастова група и Нина Николова в трета възрастова група. Нина е ученичка в 11 клас на СУ „Христо Ботев“ и е писала за генерал Драндаревски, чието име се свързва с участие в безброй битки в името на родината, както и с това, че той е сред инициаторите за построяването на първия военен клуб в България, а именно този в Русе. Елица Стамболиева пък е ученичка в 5 клас на ОУ „Любен Каравелов“ и тя е работила над разнообразни биографични теми. Емили Бохосян е четвъртокласничка в същото училище, като в колекцията й с награди достойно място заема първа награда за разказ от Националния конкурс „Стоян Михайловски“. Няма как да не бъде споменато и за успехите на Владимира Начева, която учи в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и сега е в четвърти клас. Освен днешното първо място тя е от малцината деца на тази възраст в страната, които могат да се похвалят със своя собствена книга. В най-скоро време предстои тя да бъде издадена, като за момента може да се спомене, че ще бъде във фентъзи жанра и ще бъде съпътствана от множество илюстрации. Със сигурност ще бъде интригуваща за аудиторията. Сред мечтите на момичето е да превърне русенските герои в поне толкова известни, колкото са и националните, а като порасне голяма, без да звучи учудващо за никого, най-вероятно ще стане писател, актриса или дизайнер.

Няма как да не бъде и отбелязано, че всички победители са от Клуб за творческо писане „Слово“ към Възрожденско читалище „Зора“ в Русе с ръководител Иглика Пеева. На нея областният управител пожела да запази устрема си и да предава пламъка на младите, тъй като тя е от този тип хора, който умее да вдъхнови всички останали.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)