В Караманово раздадоха помощи от Германия

Пратката съдържа дрехи, обувки и играчки

Петнадесет чувала с помощи от Германия бяха раздадени на хора в неравностойно положение от Караманово. Дарението е подготвено от организацията „Булгариенхилфе“и е предназначено предимно за деца от една до десетгодишна възраст. Пратката съдържа дрехи, обувки и играчки. Дрехите и обувките са втора употреба, но са много добре запазени. „Това е първото дарение от тази организация, която пристига в селото. Със служителите в кметството създадохме организация за раздаване на помощите. В зависимост от потребностите член на семейството получаваше вещите. Жестът е изключително показателен, че и в условията на пандемия хората могат да проявят доброта и благотворителност“, сподели кметът на Караманово Бисер Блажев. Той присъства и ръководи раздаването на дарението.

Историята на отношенията с германската дарителска организация се развива като в приказка. Връзката с „Булгариенхилфе“ започва преди около половин година. Оказва се, че майката на една от активистките в организацията е родена в Караманово. Седалището на доброволческото сдружение е във Франфуркт на Майн и развива дейността си повече от двадесет и пет години. Към него се присъединява и Цветанка Шмит, която преди години се изселва в Германия и там създава семейство. Тя обаче е твърдо решена да помага на сънародниците си в родината. Така една от пратките е насочена към родното село на майка й.

Веднага след първите телефонни разговори с кмета на селото се стига и до реални действия. Членовете на „Булгариенхилфе“ започват кампания за събиране на вещи, с които да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение от Караманово. Бисер Блажев вече подготви и ще изпрати благодарствено писмо до благотворителната организация, в което изразява искрената си надежда , че връзките ще продължат да се развиват и задълбочават.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)