48 творби в конкурс за християнското семейство в Караманово

Близо 50 участници представиха свои творби за конкурс, посветен на деня на християнското семейство. Проявата под наслов „Аз и моето християнско семейство“ се организира от Народно читалище „Светлина“ в Караманово. В инициативата, която се провежда онлайн, се включиха не само местни жители, но и представители  от различни населени места в Северна България. „В условията на епидемична обстановка от коронавирус полагаме много усилия да продължи културния живот макар и във виртуалното пространство. Явно и хората имат желание за изява,когато са се изолирали и нямат много социални контакти. В нашата инициатива участват представители от различни поколения. Съвсем естествено е, групата на децата и учениците да бъде най.многобройна, но има мъже и жени на различна възраст“, сподели читалищният секретар Петя Герасимова.

Творбите на участниците са разпределени в пет категории – рисунка, апликация, есе, стихотворение и разказ. Всички произведения бяха обстойно разгледани и обсъдени от жури под председателството на кмета на Караманово Бисер Блажев. „Основната цел е да се утвърди висшата християнска добродетел –единение и запазване на семейството. Това е особено важно в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници.Човек трябва да гледа позитивно на нещата и да вярва, че сегашната лошотия ще си отиде и отново ще дойдат по.добри времена“, уточни той.

Отличието за най-оригинална творба беше присъдено на Сашо Николов и Бойка Анчева. Първа награда за есе получи Юлияна Борисова.Творбата на Емилия Василева получи приза за най-добър разказ. При рисунките първото място беше поделено между Самуил Павлинов и Виктор Георгиев. Апликацията на Андреа Ненова от ДГ „Радост“ спечели единодушно сърцата на журито. В категорията за стихотворение най-високото отличие беше присъдено на Пламенка Костова. Всички участници ще получат грамоти. Първенците във всяка категория ще бъдат наградени с икона с лика на Света Богородица. За малките палавници от детската градина организаторите ще дарят блокчета, рисунки за оцветяване и цветни моливи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)