Нови книги радват читателите на библиотеката в Ценово

Книжният фонд на библиотеката при НЧ „Христо Ботев“ в Ценово се обогати с най-популярните и хитови заглавия от българската и световна литература през последната година. Само за няколко месеци са направени три транша за покупка на книги за повече от 2000 лева. По решение на читалищното настоятелство всяка година се заделят финансови средства за закупуване на литература. „Предварително проведохме проучване сред редовните читатели за предпочитанията им и интересите. По този начин купуваме заглавия, които се търсят и са популярни. Колкото и невероятно да звучи, но в условията на пандемия работата на читалищните библиотеки се увеличи няколко  пъти“, сподели главният счетоводител на читалището Гергана Миланова. Тя не скри, че в условията на епидемична обстановка потокът от читатели се е увеличил значително. Създадена е и специална организация за заемането на книги. Предпочитаните литературни произведения се поръчват по телефона, а книгите се предават и връщат на входа на сградата, за да се избегне струпването на хора.  Спазват се всички противоепидемични мерки, а книгите, които се връщат, се дезинфекцират.

Освен бестселърите от български и чуждестранни автори сред новите книги има и много специализирана литература – по въпросите на земеделието, медицината, отглеждането на животни, атласи и енциклопедии. „През последните месеци се забелязва много интересна тенденция. Освен редовните читатели, които досега бяха предимно ученици и хора в пенсионна възраст, много често започнаха да ни посещават повече млади хора. Техните предпочитания са свързани предимно с книги, които са в основата на телевизионните сериали“, допълва Гергана Миланова.

За някои от най-търсените заглавия се извършва предварително записване, а дневната справка показва, че по-голямата част от новозакупените книги са раздадени на читатели.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов