Стимулират доброволците от Ценово с дърва за огрев

Направеното предложение от кмета д-р Петър Петров бе гласувано единодушно на заседание на Общинския съвет

Членовете на доброволното противопожарно формирование в Ценово ще получат безвъзмездно дърва за огрев. Направеното предложение от кмета на общината д-р Петър Петров бе гласувано единодушно на заседание на Общинския съвет. В предложения списък са включени осем души. Това е своеобразен стимул за участието им в различни акции за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации както и при отстраняването на последиците от тях. През тази година доброволците се включиха и в организиране на проверки за спазване на противоепидемичните мерки по време на извънредното положение през пролетта. Според докладната записка членовете на доброволното формирование, участвали в гасенето на повече от половината пожари, ще получат по пет кубически метра дърва за огрев, а останалите – по три. По мнението на специалисти формированието в Ценово е определено като най-доброто в Русенска област.

„Доброволното противопожарно формирование се включва активно при възникването на извънредни ситуации. От началото на годината членовете на екипа са участвали в потушаването на петнадесет пожара на територията на общината“, сподели Митко Макавеев – ръководител на доброволното формирование и главен специалист „Гражданска защита и отбранително мобилизационна подготовка“ в общинската администрация. Доброволци са участваха заедно със служители на противопожарната служба в Бяла в спасителна акция на спасяване на закъсали автомобили през зимата. Членове на отряда три пъти се включиха в отстраняване на паднали дървета по общинската пътна мрежа.

Доброволците са обучени и добре подготвени да действат в екстремни условия. Те разполагат с два специализирани автомобила, единият от които е пожарна.. Другият е многофункционален - за почистване и поддържане на общинската пътна мрежа и е доставен по трансграничен проект. Участниците във формированието разполагат с необходимата екипировка и специализирано оборудване. По думите на Митко Макавеев най-сериозното изпитание пред екипа е била спасителната акция през зимата. За разлика от други години сега е нямало пожари в горски масиви, а запалванията са били само в сухи треви и пасища. Формированието има готовност да окаже помощ в критични ситуации и в съседни общини.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов