Коледният дух завладя Караманово

С падането на първия сняг коледният дух завладя село Караманово. За разлика от други години, когато запалването на светлините на елхата се превръщаше в събитие за жителите на населеното място, тази година нямаше тържество. „Независимо от въведените строги епидемични мерки, в никакъв случай не бива да се забравя за доброто настроение в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници. С всяка година украсата в селото се увеличава и се влагат нови елементи“, сподели секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова. Около празнично украсената елха в центъра на селото се е образувал цял кът, който привлича не само малките деца и родителите им, но дори и хората с побелели коси. За първи път до коледното дърво, което е седемметров бор, бяха поставени и други символи на празнично-обредната система. „Всички фигури са изработени с подръчни материали и средства като влагаме много любов и желание. Приложихме позабравени трикове от нашите баби и дядовци. Трябва да се оптимисти, че сегашното трудно положение ще се оправи и животът ще се върне в нормалния си ритъм“, допълни Петя Герасимова.

Погледите на малки и големи са привлечени не само от многобройните гирлянди със светещите лампички, но и от огромна сурвакница. Тя е висока повече от 2,5 метра като е спазена народната традиция да е от дряново дърво. Един от символите на настъпващите празници е украсен по автентичен начин – с пуканки, сушени плодове и сухи чушки, чепкана вълна и червени конци. Гизденето на дряновицата отне няколко дни на служителите от местното читалище. По клоните са нанизани повече от 400 пуканки, близо 50 сухи чушки и още толкова сушени плодове. Сурвачката погълна близо чувал с вълна и няколко десетки метра прежда. До нея и изправен снежният човек, който е изработен от различни по големина тикви, украсени и боядисани със спрей.

В навечерието на празниците читалището обяви и онлайн конкурс за най-добре украсена автентично сурвакница. В надпреварата могат да се включат всички желаещи, като резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 15 декември. Жури от фолклористи и преподаватели ще оценят представените снимки на сурвакници. Най-добрите експонати ще се включат в национална изложба.

Веднага след запалването на коледните светлини много родители направиха снимки за спомен на децата си и започна обратното броене до настъпването на Коледа.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)