„Млади в старостта“ събра в Ценово пенсионери, лекари и червенокръстци

Русе Лайф

01-10-2020, 00:40

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Община Ценово беше домакин на първото издание на фестивала „Млади в старостта“. Идеята за провеждането му е на областната структура на Българския червен кръст в Русе, получила съдействие и от доброволците на Ресурсния център за подкрепа на възрастните хора. В основата на цялостната организация и подготовка застанаха членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“. В празника се включиха и лекари от болница „Медика“, които мериха кръвно и даваха консултации и съвети за здравословния начин на живот на възрастните хора. Основната тема на проявата беше свързана със здравословното хранене.

„БЧК избра да се проведе фестивала в Ценово, защото тук е изградена и работи много добре червенокръсткото формирование. От друга страна, пенсионерският клуб е един от най- активните в страната“, подчерта в приветствието си директорът на БЧК Антоанета Ябанозова. Тя прочете и поздравителен адрес по случай 1 октомври – Международния ден на възрастните хора от проф. д-р Тодорка Стефанова- председател на областната организация на БЧК. Скъп гост на тържеството беше и Юзгел Ирмак – ръководител на делегацията на Турския червен полумесец. Алисе Муртазова – член на ОблС на БЧК и административен директор на медицински заведения „Медика“ сподели, че в грижата за възрастните хора трябва да се осъществи приемственост между поколенията. В приветствието си кметът на община Ценово д-р Петър Петров подчерта, че искрено се надява фестивалът да се превърне в традиция. Той изтъкна, че трябва да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде заслужена почит към техния принос за развитието на обществото. „Прекланям се пред мъдростта на годините, оценявам силата на опита, възхищавам се пред силния ви дух. Продължавайте все така умело да предавате на вашите наследници вярата в доброто, силата на българските добродетели и вековните традиции“, изтъкна в обръщението си д-р Петров. Сред официалните гости бяха председателят на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев, общински съветници, ръководители на институции.

На централния площад в Ценово тематично бяха разположени произведения, книги и материали, изработени от местни творци и автори. В изложбата „Книгата – добрият приятел в младостта и старостта“ бяха представени книги на местни писатели и поети. Експонатите от „Златните ръце на баба“ показаха как възрастните оползотворяват дори и остатъците от земеделската продукция. „Сътвори добрина“ показа богатството от билки и лечебни растения в региона. Домакините от „Млади сърца“ показаха майсторството в приготвянето на зимнина и консерви. Фотоси, разположени на няколко табла, разказваха за богатия и организиран живот на хората от третата възраст. На всички присъстващи бяха припомнени най-важните правила за здравословно хранене. При разглеждането на експонатите се спазваха всички противоепидемични мерки. Повече от два часа пълновластен господар в центъра на Ценово бяха приятелството, приповдигнатото настроение и положителните емоции.

По стара традиция в края на празника се изви кръшно българско хоро. За разлика от друг път хората не бяха хванати за ръце, а между тях имаше разстояние от една кърпа. По този начин се спази задължителната дистанция между хората и се спазиха мерките за безопасност.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)