Масирани полицейски проверки за спазване на мерките в Русенско

По препоръка на Областния оперативен щаб и с разпореждане на директора на Областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Теодор Атанасов са в ход ежедневни полицейски проверки за спазването на наложените противоепидемични мерки.

Униформените осъществяват контрол за носенето на защитни маски за еднократна или многократна употреба или друго средство за защита, покриващо носа и устата /в т.ч кърпа, шал, шлем и т.н./ в закрити обществени места. Също така обект на проверки са транспортните средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп граждани, както и железопътни гари и автогари, търговски и други обекти, където се събират повече хора, съгласно разпорежданията на здравното министерство.

При извършване на дейността служителите на полицията ще издават устни разпореждания, ще съставят предупредителни протоколи, като при явни нарушения ще се прилагат правомощията им по чл. 209а, ал. 1 от Закона за здравето, като се съставят актове.

В същото време, служителите на реда продължават и дейностите си по отношение проверките на лицата поставени под карантина, съгласно създадената вече организация, съвместно с представители и на други институции като Регионалната здравна инспекция и общинските власти.

Само за изминалата седмица са проверени общо 187 карантинирани лица и има образувано едно досъдебно производство за случай на нарушаване на режима на карантина. Понастоящем в Русенско под карантина се намират общо 390 души, а от началото на пандемията до момента за други 8098 човека тя вече е изтекла.

За спазване на режимите на карантина се следи и при ежедневните дейности на полицейските служители – при регулярни проверки на лица, по пътните артерии на автомобилите и пътуващите в тях, при административни услуги и други.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)