Европейски младежи се срещнаха с Пенчо Милков, за да зададат въпросите си и споделят впечатления от Русе

36 младежи от Франция, Румъния, Великобритания и България се срещнаха днес с кмета на Община Русе Пенчо Милков и зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев. Всички те са част от проект за младежки обмен по програма Еразъм +, който се реализира в града през последната седмица.

Участниците на възраст между 13 и 30 години споделиха добрите си впечатления от красотата на градския център, богатата културна програма на Русе и отзивчивостта на жителите му. Освен това те имаха възможност и да зададат лично въпросите, които искрено ги вълнуват към градоначалника – как Общината подкрепя младите хора и какви са начините за справяне с обезлюдяването, така характерно за България и Румъния.

„Ако за един човек най-важното благо са парите, няма как да го задържиш в една от малкото държави, която не е експлоатирала чужди народи, за да натрупа богатство. Първата задача на нашето поколение е да събудим обратно в душите на хората чувството за родина и отечество“, сподели Милков. Той допълни, че подобни проекти дават отличната възможност на младите не само да опознаят света, но и да развият своето родолюбие.

„Свободата на движението не означава да забравиш от къде си тръгнал. Където и да се намирате по света, не забравяйте връзката с родината си. Пътувайте и взимайте най-добрите примери, но останете свързани с нея, защото тя е част от нас. От сърцето ни“, посъветва младите хора Пенчо Милков.

В края на срещата кметът на Община Русе отправи покана към гостите на града за повторно посещение и изрази надежда преживяването им тук да е оставило положителна следа в живота им.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"