Кметът Пенчо Милков: Ще бъдем строги към замърсителите на атмосферата в Русе!

Днес кметът на Община Русе разговаря с управителя на „Линамар“ Лорето Айбанез на среща, инициирана от ръководителя на предприятието. Повод за нея бе създаденият от Пенчо Милков Общински кризисен щаб за чистотата на въздуха в Русе и предположенията на експертите, че заводът изпуска вредни емисии.

В обръщението си към г-н Айбанез кметът бе категоричен, че строгото отношение на Общината е насочено не само към това предприятие, но и към всички производства, които си позволяват да нарушават законовите разпоредби и да замърсяват атмосферата в града.

„Това, което Вие трябва да направите оттук насетне, е да не се отварят повече производствените помещения, да ни обясните въведени ли са в експлоатация филтрите и защо тази миризма се стели в града“, заяви Милков.

С участието на представителите на местната и областната управа на срещата днес общинското ръководство затвърди позицията си, че отговорните институции трябва да действат заедно, а контролът върху качеството на въздуха да се упражнява навременно и резултатно.

Припомняме, че на съвещание на новосформирания щаб пред представителите на компетентните органи на изпълнителната власт кметът заяви, че Община Русе застава на страната на гражданите и замърсяването трябва да спре. На общинските инспектори от КООРС вече е възложена 24-часова охрана в Индустриалния парк в Източна промишлена зона, докато не бъдат поставени камери, насочени към предприятието, за да се гарантира, че ще се използват скъпоструващите филтриращи системи, т.е. няма да се извършва проветряване на помещенията през нощта чрез отваряне на врати и жалузи, както и че няма да има външна намеса върху системата за отчитане на химическите съединения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов