Пенчо Милков: Има възможности да действаме радикално за чистотата на въздуха в Русе

Мисия

01-09-2020, 22:32

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Русе Пенчо Милков: Нека погледнем над партийните ежби

Кметът на Община Русе Пенчо Милков свика днес спешно заседание за създаване на Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха в Русе. Председател на щаба ще бъде кметът, а за членове бяха поканени представители на различни институции, в това число Областният управител на Област Русе, РЗИ - Русе, РИОСВ – Русе, ОД на МВР – Русе, РД ПБЗН – Русе, Общински съвет - Русе.

Основание за създаването на този щаб са зачестилите сигнали за замърсяване на атмосферния въздух на територията на община Русе и необходимостта от координирани действия на изпълнителните органи за справяне с проблема.

Вчера на заседание на постоянната комисия по екология Пенчо Милков прикани гражданите да бъдат активни и да подават сигнали. Сутринта обаче градът осъмна с остра миризма на бакелит, което беше последвано от остри реакции в социалните мрежи.

„Безсмислено е хората да ни сигнализират, когато на другия ден нищо не се случва. Затова четох законите цял следобед. Има възможности органите в нашата област и община да действат радикално“, каза Милков и допълни „Макар Общината да не е компетентен орган, а РИОСВ да има правото да издаде принудителна административна мярка, изпратих общински служители и ще упражняваме граждански контрол.

А ако и това не е достатъчно, смятам, че гражданите имат право на законен протест. Това трябва да спре.“

По-рано днес кметът Пенчо Милков възложи поставянето на специална камера за денонощно видеонаблюдение в района на Индустриалния парк в Източна промишлена зона. Тя ще следи дали се влияе върху работата на датчиците на Линамар, както и дали и кога в атмосферата се изпускат газове от производствените дейности, които не преминават през изградените биофилтри.

Достъп до видеоемисията ще има на сайта на Община Русе. До поставянето на такава камера районът ще се наблюдава денонощно от мобилен патрул на СЗ КООРС.

Зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев напомни, че след две седмици започва учебната година, като отбеляза, че почти във всяка паралелка има деца със специални образователни потребности, като 2/3 от тях са с дихателни проблеми. „Стига с либералното отношение, животът е най-важен“, каза той.

Основна цел в работата на Общинския кризисен щаб ще бъде изготвянето на оперативен план за действие при установяване на замърсяване на въздуха и мобилизиране на всички институции съобразно компетентностите им да предложат конкретни мерки за подобряване качеството на въздуха.

„Сега трябва да докажем, че хората могат да разчитат на нас“, заяви Пенчо Милков.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"