С Фестивал на приятелството деца от Ценово казаха сбогом на лятото

Повече от два месеца продължиха летните занимания на децата от Ценово. Учениците бяха разпределени в две групи – „Сръчковци“ и лятна академия „Родолюбие“. В продължение на няколко часа в двора на местното училище властваха доброто настроение, смехът, спортсменският  дух и положителните емоции. Децата и госстите бяха посрещнати от подредена изложба с творби, изработени от сръчковците. На специална маса бяха изложени типични за региони ястия – питка, баница и сладки, приготвени по време на последното занятие „Гозбите на баба“.

Фестивалът на приятелството започна с изработването на гривни. Всеки един от участниците в края на празника трябваше да подари сътвореното от него на най-добрия си приятел. По този начин връзките между децата не само укрепнаха, но станаха и по-здрави.

„Намеренията ни са да превърнем летните занимания в традиция. По този начин децата не само опознават родния край и местните традиции, но и по-добре осмислят свободното си време. Тази година към нашите занимания се присъединиха не само деца от Ценово, но и от съседни градове. Сред гостите ни имаше и българчета от чужбина, дошли на гости при баби и дядовци за лятната ваканция“, не скри директорката на училището Камелия Леонова.

Повечето от игрите по време на фестивала бяха с опознавателна насоченост към местните забележителности и опазването на околната среда. Момичетата и момчетата се надпреварваха да разказват истории и предания за паметници и известни местни личностни. Участниците се превърнаха в истински любители на краезнанието. Немалка част от въпросите бях свързани и със 170-та годишнина от основаването на ОУ „Христо Ботев“, която тържествено ще се отбележи в началото на учебната година.

Много емоции  предизвикаха и спортните състезания. Малчуганите трябваше да пренесат картонени чашки за кафе с надут балон и да ги подредят като пирамида. Всички се включиха в надпреварата да промушат обръчи през редица от хора, хванати за ръце.

На Фестивала на приятелството присъстваха и много родители, които безрезервно подкрепиха съвместната инициатива на ръководството на учебното заведение и читалищното настоятелство. Децата станаха горди носители на медала на участие в лятната академия. Всички участници си тръгнаха с много подаръци и награди. Тодорина Тодорова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация, благодари на всички участници и педагози за положените усилия и отправи пожелание децата да останат приятели и като пораснат и поемат житейския си път. Тържеството се проведе със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов