С турнир отбелязаха Международния ден на шахмата в Ценово

Импровизиран турнир по шахмат организираха ученици от ОУ „Христо Ботев“ в Ценово. Поводът за  инициативата е Международният ден на шахмата – 20 юли. Една от площадките в школото беше преобразена в голяма шахматна дъска, а около нея на маси бяха подредени готови за игра черно-бели фигури. Директорката на училището Камелия Леонова сподели, че отбелязването на деня е започнало през 1966 година в чест на основаването на Международната шахматна федерация. Организацията е учредена през 1924 г. в Париж, а в нея членуват повече от 160 държави. Тя разказа и любопитни подробности за успехите на най-добрите български шахматисти. В двора на учебното заведение Петър Петров и Личко Русанов – победители в общински турнири по шах през последните години, запознаха децата с основните правила на играта, демонстрираха движението на фигурите и разиграха популярни комбинации по черно-белите квадратчета. Повечето от децата за първи път се докосваха до шахматните фигури, но проявиха подчертан интерес към играта.

„Само до преди няколко години шахматът беше сред най-популярните спортове в общината. Дори и в училище през междучасията се организираха партии. Наши представители бяха сред първенците на областно ниво. Идеята е да се възроди играта, която развива мисълта и интелекта на момичетата и момчетата“, допълни г-жа Леонова.

По системата „всеки срещу всеки“ учениците седнаха пред дъските и започнаха да местят фигурите под зоркия поглед и напътствията на общинския първенец по шахмат.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов