28 деца от ромски произход в община Ценово ще получат таблети

28 таблета ще бъдат раздадени на деца от ромската общност в община Ценово. Устройствата са осигурени по програма „РОМАКТ“, финансирана от Съвета на Европа и Европейската комисия.

"До дни ще бъде определен списъкът с децата, които ще получат устройствата. Едно от основните изисквания е учениците да изпитват затруднения при обучението в условията на електронна среда“, сподели Тодорина Тодорова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.

За подобряване на обучението на ученици в неравностойно положение от община Ценово е предвидена сумата от 2570 евро. По сметката на общината вече е преведен първият транш от 80 на сто за закупуване на таблетите. Останалата част от сумата ще се получи при финализиране на инициативата. В три населени места в общината – в Караманово, Долна Студена и Ценово живеят компактни маси от ромската общност.

В началото на април беше подписано споразумение за партньорство и включването на община Ценово в Програмата „РОМАКТ“. Основната идея е да се създадат възможности за диалог и взаимодействие между маргинализираните общности и местната власт.

"В близките дни предстои да се сформират и две работни групи, които ще проучат наболелите проблеми на ромската общност в населените места. В тях ще бъдат включени и представители на уязвимите групи, с които ще се приоритезират въпросите, които трябва да се обсъдят и разрешат съвместно с местната власт“, уточни Ваня Игнатова – зам.-кмет на община Ценово и координатор на проекта.

За разрешаването на най-важните въпроси ще се потърсят възможности за финансиране от европейските институции. По мнението на експерти, по всяка вероятност и в община Ценово подобряването на инфраструктурата и повишаването на обхвата за обучение в средното образование ще наклонят везните като най-тежки в своеобразното класиране.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)