Община Ценово и Програма „Ромакт“ ще работят съвместно

Община Ценово засега е единствената от Русенска област, която ще работи съвместно с Програма „Ромакт“. По този повод се проведе първа официална среща между ръководството на общинската администрация и представители на организацията. Ивелин Топалов – регионален координатор и Кадрин Стоянов – фасилитатор, представиха основните цели на програмата. „Ромакт“ е съвместна програма на Европейската комисия и Съвета на Европа. В България тя започва да се изпълнява от 2013 година като началото е поставено в шест големи общини. В момента тя продължава активно да действа в райони с уязвимо население от България и Румъния.

Вече е подписано и споразумение за партньорство и включването на община Ценово в Програмата „Ромакт“. „Основната идея е да се създадат възможности за диалог и взаимодействие между маргинализираните общности и местната власт. Ще се сформира работна група, която ще обсъжда и подава проектни предложения за финансиране“, обясни Кадрин Стоянов. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров подчерта, че за приобщаването на представителите на уязвимите групи се представят и изпълняват поредица от мерки. Беше посочено, че в условията на епидемична обстановка медиатори към училищата продължават да разнасят по домовете задачите на учениците. Представители на ромската общност, които работят в чужбина се организираха в социалните мрежи и събраха финансови средства, с които са закупени хранителни продукти за най-бедните семейства.

В община Ценово компактни маси от ромско население са съсредоточени в три населени места – Ценово, Караманово и Долна Студена.  В близките дни представители на „Ромакт“ ще посетят уязвимите групи и ще се запознаят с най-наболелите им проблеми.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)