Актуалната обстановка по отношение на болестта АЧС бе представена в Русе

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов заедно с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че днес е констатирано още едно ново огнище на заболяването при диво прасе в землището на село Тръстеник, община Иваново, с което общият брой на случаите на африканска чума по дивите свине в региона става девет.

Що се касае до заразените индустриални свинеферми в областта, то техният брой е общо четири, а именно тези в Николово, Бръшлен, Голямо Враново и Караманово.

Все още не е приключило умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Голямо Враново, поради запитване от страна на собствениците към Министерството на земеделието, храните и горите за евентуална възможност за запазване на част от отглежданите животни.

Евтаназирането на животните от комплекса в Караманово също не е завършило, като очакванията са това да се случи до края на тази седмица.

Предвижда се следващото заседание на епизоотичната комисия да бъде идния вторник.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)