Отново обсъдиха епизоотичната обстановка в Русенско

В Областна администрация – Русе, под председателството на заместник областния управител г-н Валентин Колев се проведе поредното заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете.

Д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе информира, че към настоящия момент са умъртвени и загробени 70 006 прасета в 8-те огнища на домашни свине на територията на нашата област. В свинекомплекса в Голямо Враново са евтаназирани 12 500 животни, остават близо 17 000. Процесите, свързани с отделянето на миризми в местата на загробване би трябвало да преминат в близките 3-4 дни.

От последното заседание на комисията са установени още две нови огнища на вируса в с. Бистренци и на остров Батин.

Обсъдени бяха наложената забрана за лова, както и дейностите, които могат да се извършват в инфектирани зони около обявени случаи на заболяването при дива свиня (не по-малко от 200 кв. км.) в периода на ограничен достъп.

Общините в областта докладваха, че са определили терени за загробване и са преминали необходимите съгласувателни процедури. В община Русе предстои тази дейност да се финализира.

Д-р Ненов запозна присъстващите с условията и реда за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция, във връзка с извършено доброволно клане на прасета за угояване, за лични нужди в санитарните зони. Подпомагането ще е в размер на 300 лв. на ферма „тип лично стопанство“ в санитарните зони. Средствата са предвидени за закупуване на дезинфектанти и консумативи за извършване на дезинфекция след извършено доброволно  клане.

Дискутирани бяха още текущи въпроси, както и затрудненията, които срещат ангажираните институции в изпълнение на мерките във връзка със заболяването.

В заключение, г-н Колев обобщи, че реалностите и обстановката са такива и всички граждани и институции трябва да работим при така създалата се обстановка, за да предотвратим евентуални последици и занапред, свързани с болестта африканска чума.

Припомняме, че заседания на комисията се провеждат ежеседмично предвид усложнената епизоотична обстановка в областта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов