Откриха обновеното читалище в град Борово

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и народен представител от ГЕРБ – Русе Пламен Нунев и кметът на Община Валентин Панайотов откриха обновеното читалище «Искра 1898» в град Борово. Пламен Нунев получи специална награда за особени заслуги за европейско развитие на Община Борово. Откриването бе уважено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, общински съветници, кметове на кметства и много гости от региона.

"За мен най – голямата награда е, че всички поставени задачи и искания към кмета са стигнали и до мен, като съм положил усилия те да станат реалност. Всички ще можете да използвате тази модерна зала за всякакъв вид културни събития. Виждам, че ръководството на читалището е много инициативно, с много идеи, като върши и много работа. Надявам се в това читалище да има повече културни събития, а догодина те са се случват още по - често», заяви  Нунев в приветствието си към множеството. Той сподели, че тук ще идват и хора от съседните общини, за да се насладят на изпълненията на гостуващи рокгрупи, актьори и пр.

"След 50 години служба в интерес на населението, сградата в последните 10 години бе на практика неизползваема. Нямаше парно и климатици за нормално ползване на залата», припомни кметът  Панайотов. Той изтъкна, че днес е изпълнена една от приоритетните задачи, заложени в предизборната му програма преди 4 години. Кметът благодари за огромната помощ на Министерски съвет с министър – председател Бойко Борисов и народния представител Пламен Нунев.

"Величието на читалищната дейност се ражда в миналото и като жива вода съществува и до днес. Преди 160 години нашите деди са чувствали нужда от едно средище, в което да цари култура, писменост, духовност, място, което да обединява хората. Те са откъсвали от залъка си, за да изградят това чудо на българската духовност, наречено читалище. Факт е, че в продължение на десетилетия читалищата са издържали превратностите на времето, показва, че те са авторитетни и стабилни институции, необходими на хората», посочи Валентин Панайотов и подчерта ролята на читалищните дейци в общината, които пазят българския дух.

Отсега нататък започва активното използване на обновеното здание. В следващите седмици предстоят концерт на «Диана експрес», постановка на куклен театър, на ДТ «Сава Огнянов» - Русе, добави кметът в заключение.

Протойерей Димитър от Русенската епархия отслужи празничен водосвет и благослови всички настоящи самодейци и служители, отговорни за стопанисването на сградата и развитието й като духовен център.

По време на събитието бе показана презентацията „Половинвековният живот на читалището 1969-2019”. Тя бе представена от председателя на читалището Мариана Минева.

Празникът продължи с голям концерт на танцов клуб „Боровски ритми“ с хореограф и постановчик Иван Янков, женска певческа група „Боровчанки“, детски танцов състав „Искрица“, децата от детска градина „Славейче“, децата от група „Родолюбчета“ към Центъра за обществена подкрепа. Песни изпълниха Селин Якубова и Благовеста Димитрова.

В навечерието на отминалата Коледа жителите на Община Борово получиха най-големият подарък. С Постановление на МС №315 от 19 декември 2018 година бяха отпуснати допълнителни средства към бюджета на Община Борово за осъществяването на проект „Основен ремонт на покривна конструкция над сцена на зрителна зала към НЧ „Искра-1898” – гр. Борово, обновяване на залата и адаптиране на санитарен възел за хора с увреждания” на обща стойност 307 610, 38 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов