Адаптират професионалните гимназии в Русе към новите технологии

Русенският университет „Ангел Кънчев“ организира встъпителна конференция по проект „Адаптация на обучението по технически и естествени науки към изискванията на Индустрия 4.0“, финансиран по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Конференцията ще се открие на 28.05.2019 г. (вторник) от 09:00 ч. в зала 2Г.404 на РУ „Ангел Кънчев“.

На нея ще бъдат представени целта и планираните задачи по проекта. Ще бъдат обсъдени възможностите за разработване на практически упражнения в областта на техническите и естествени науки, с помощта на виртуална реалност. На конференцията ще се демонстрират разработки на екипа в областта на електронното обучение в учебната практика. Тези упражнения са предназначени за повишаване практическите умения и професионалните компетенции на средношколци от професионални, профилирани и математически гимназии.

Технологиите се развиват много бързо. Адаптирането на професионалните гимназии към тях е възможно само на основата на дигитализация на обучителния процес. Тя ще бъде постигната чрез разработване на виртуални лабораторни упражнения, съобразени с учебния план на горните класове.

Предпроектните проучвания сред 12 гимназии от региона, осигурени с помощта на РУО – Русе, показват че в тях се обучават над 2 000 средношколци. Едва в половината от училищата се използват виртуални инструменти. От друга страна, за обучение по технически дисциплини са ангажирани над 80 учители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов