За 8 години в Русе са инвестирани над 200 милиона евро

Заместник областните управители на област Русе Валентин Колев и Свилен Иванов участваха в граждански диалог под надслов „Европа в нашия дом“, който се проведе вчера вечерта в зала „Европа“ на Доходното здание.

По време на срещата, в която се включиха над 200 учители от региона, бяха обсъдени множество теми, свързани с ролята на училището и преподавателите в изграждането на личността, значимостта на добрата подготовка в професионалното образование и съответно последващото кариерното развитие, както и все по-нарастващата роля на дигитализацията в съвременното общество.

Също така стана ясно, че за развитието на компетентностите, необходими за успешната личностна и професионална реализация в условията на Индустрия 4.0 ще се работи засилено за развитието на ключови умения от Европейската референтна рамка и където е необходимо ще се разработват нови учебни планове и учебни програми. Внимание ще бъде обърнато и върху възможностите за непрекъснато усъвършенстване на педагогическия персонал.

Акцент беше поставен и върху това, че ще бъде осигурено финансиране на занимания по интереси в областта на програмирането. Ще се въведе и програма за обучение на гимназисти за придобиване на професионална квалификация по специалност „приложен програмист“.

С цел развитие на по-практическата насоченост на образованието в бюджета за настоящата 2019 година са отделени 1,5 млн. лв. за стипендии за ученици в дуална форма на обучение, а 14 милиона лева са предвидените европейски средства за въвеждането на системата.

Ще се работи и за задълбочаване на връзките между приема в професионално и висше образование с потребностите на пазара на труда, като за приоритетните професионални направления средствата през настоящата година са 32 млн. лв. повече.

Не на последно място бяха обсъдени и възможностите за кандидатстване по различни европрограми, като беше отчетено, че за последните осем години в Русе са инвестирани над 200 милиона евро, благодарение на членството ни в Европейския съюз и използването на ресурса на структурните фондове.

Форумът беше воден от министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова, народният представител и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев, както и от кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

В срещата участваха още народните представители Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков, както и председателят Общинския съвет и ректор на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев, началникът на Регионалното управление по образование д-р Росица Георгиева, жители и гости на града.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)