Общински съвет - Плевен ще обсъжда статута на ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев"

За внесеното до местния парламент предложение информира председателят Мартин Митев

Предложение Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да получи статут на филиал на ХГ „Илия Бешков", влиза за обсъждане в Общински съвет - Плевен. Преди заседанието на съветниците, което предстои в края на м. април, въпросът ще бъде разгледан в две от постоянните комисии - ПК по „Законност, противодействие на корупцията, установяване конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията“ и ПК по “Култура, вероизповедания и международна дейност”. За внесеното до местния парламент предложение информира председателят Мартин Митев.

С приемането на Закона за културното наследство /2009 г./ се регламентира създаването на Регистър на музеите, като служебно Министерство на културата вписва в него националните, регионалните и общинските музеи въз основа на акта за тяхното създаване и по ред, определен със съответната наредба. При проверка в публичния регистър на Министерството е установено, че Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" няма регистрация и уникален идентификатор и в този смисъл не притежава статут на галерия. Предвид изключително високата художествена и историческа стойност на движимите културни ценности, които са представени в постоянната експозиция и тези, които се съхраняват във фонда, Община Плевен трябва да предприеме необходимите действия, за да се извърши изискуемото по Закона за културното наследство вписване в Регистъра на музеите.

Съгласно разпоредбите на чл.28, ал.2 от ЗКН Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" може да стане филиал на ХГ „Илия Бешков" и отпада необходимостта от самостоятелна регистрация в Министерство на културата. Устройството и дейността на филиала се определя с Правилника на галерията/музея, към която се създава. С тази процедура филиалът в конкретния случай ще получи регистрационния номер на ХГ „Илия Бешков" и ще придобие статут на художествен музей, се пояснява в предложението, внесено от кмета на Общината Георг Спартански. Като филиал галерия „Дарение Светлин Русев" ще влезе в музейната, административна и финансова структура на ХГ „Илия Бешков", а длъжностното щатно разписание ще се изготви съгласно разпоредбите на ЗКН и утвърдения Класификатор на музейните длъжности.

Община Плевен е собственик на движимите културни ценности съгласно договор за дарение с акад. Светлин Русев. Съгласно договор от 19.02.2007 г. разполага и със сграден фонд, предоставен от държавата безсрочно, както и с бюджет за издръжка на галерията, съгласно Решение №1197/31.01.2019 г. на Общински съвет - Плевен.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)