Офицери и сержанти от запаса възобновяват участието на флота в празничния облик на Русе

Животът

11-04-2019, 17:34

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Днес, в 13:30 часа в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване (ПГРКК) беше дадено началото на проекта „Дунавската флотилия и приносът ѝ за развитието на свободния дух на русенци”, осъществяван от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе в партньорство с Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова”, Регионалния исторически музей, Военно окръжие – Русе, русенския регионален клуб на НД „Традиция”. Проектът се осъществява по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе - град на сводния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

В продължение на девет месеца, в рамките на проекта, ще бъде обучен и сформиран представителен дунавски флотски отряд от ученици, който ще възстанови традицията за участието на униформени моряци в празничните церемонии на Русе. Във връзка с 140-та годишнина от създаването на Дунавската флотилия и Българския военноморски флот, младежите от Русе ще бъдат запознати по - подробно със славната история на русенските военни части, съвременната българска армия и възможностите на младите хора да станат част от нея. В рамките на проекта ще бъде създаден и обучителен модул за извънкласна дейност, улесняващ създаването на представителни формирования във всички учебни заведения на града.

На импровизираната церемония присъстваха участниците в проекта, представители на ръководството на РСОСЗР, директорите на двете училища и партньорите. Учениците от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” ще участват в изработването на униформите на отряда. Грейналите лица на бъдещите „матроси” показаха желанието и ентусиазма, с който приемат предоставената им чест, но и голяма отговорност в предстоящото предизвикателство. Участниците получиха поздравления и кратки напътствени думи от своите директори и бъдещи ръководители в проекта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов