Окръжна прокуратура – Русе отчита увеличаване броя на досъдебните производства

На 29.03.2019г. в гр. Русе се проведе годишния отчет за дейността на прокурорите от Окръжна прокуратура – Русе и Районните прокуратури в гр. Русе и гр. Бяла. Гости на отчета бяха заместникът на главния прокурор на Република България и ръководител на Върховната Административна прокуратура – г-жа Ася Петрова, завеждащия отдел „Надзор за законност“ към Върховната Административна прокуратура – г-н Виктор Малинов, г-н Свилен Цветков, прокурор в Апелативна прокуратура – Велико Търново. На събранието присъстваха Председателите на Окръжен съд – Русе – г-жа Искра Блъскова и на Административен съд – Русе – г-н Диян Василев. Участие взеха и ръководителите на всички разследващи органи.

Прокуратурите отчетоха увеличаване на броя на наблюдаваните през 2018 г. досъдебни производства с 18,3 %. 3681 броя от тях са били разследвани от разследващи полицаи; 374 броя от следователи; 7 броя от разследващи митнически инспектори и 5 броя лично от прокурор. Прокурорите са направили 109 искания за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняеми лица, от които 93% са били уважени от съда. Отчетено бе увеличение на делата за разпространение на наркотични вещества и за престъпления против личността. Извършителите на всички умишлени убийства през годината са установени и задържани под стража. На съд са предадени общо 779 лица, от които с влязла в сила присъда са оправдани само 13 лица. Прокурорите от Административния отдел при Окръжна прокуратура – Русе са подали 27 протеста срещу Наредби на местните Общински съвети, които противоречат на закона и създават допълнителни задължения за гражданите. 26 от протестите са уважени и незаконните разпоредби са отменени от Административен съд – Русе, а по последния се очаква решение.

 Гостите на събранието поздравиха прокурорите от съдебен окръг – Русе за добре свършената работа и им пожелаха успех и през настоящата година.

 Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов