Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“

„Екопак България“ подкрепи проекта с 25 000 лв.

Община Русе спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2018 г. с проект, насочен към повишаване на познанията на учениците за разделното събиране на отпадъци от опаковки. Наградата бе официално връчена от изпълнителния директор на „Екопак България“ АД Тодор Бургуджиев на кмета на града Пламен Стоилов.

Участниците в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти бяха оценявани по критерии като креативност, иновативност, мащабност, добри практики и резултатност.

„Проектът, с който Община Русе спечели надпреварата в своята категория, е информационно-образователна кампания под мотото „Върнете ме в природата“, за деца в училищна възраст за популяризиране на разделното събиране на отпадъци от опаковки,” съобщи заместник-кметът по комунални дейности г-жа Наталия Кръстева. Предвижда се класните ръководители на децата от първи до четвърти клас да проведат часове на класа по екология като покажат на учениците как да изхвърлят разделно отпадъците си от опаковки и какъв е пътят на отпадъка от неговото генериране до оползотворяването му. Целта е децата да научат всичко за видовете отпадъци, за времето, в което те се разграждат в природата, до какви щети води изхвърлянето на отпадъци в природата, как трябва те да се събират разделно и по какъв начин се оползотворяват. Програмата ще обхване училища в града, подбрани по определени критерии, като водещ ще бъде достигането до по-голям брой ученици. В тези училища ще бъдат монтирани интерактивни дигитални терминали, оборудвани със специално разработен софтуер, чрез които ще се провеждат обученията. Под формата на интерактивна игра децата ще усвояват знания по опазване на околната среда.

На база проведен конкурс за най-добра рисунка на екологична тематика ще се избере „Най-добър еко ученик“. Като допълнителна награда, осигурена от Екопак България, 50 деца, отличени в конкурса, ще имат възможност да посетят Образователния център на “Екопак България” в София.

„Русе е община, в която разделното събиране на отпадъци от опаковки е познат и възприет от голяма част от населението процес. Радващо е, че се планират усилия за обучаване на най-малките, които обикновено са най-ентусиазираните привърженици на грижата за природата“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.

Той връчи на Пламен Стоилов статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2018 г. и чек за 25 000 лв.

Кметът на Русе Пламен Стоилов благодари за отлично дългогодишно партньорство с “Екопак България” и възприе наградата като израз на доверие, че Общината работи активно за екологичното възпитание в училищата в общината, което ще доведе до превръщането на Русе в истински европейски град с екологично-чиста среда.

“Важно е децата от малки да се учат на европейско отношение към отпадъците, защото това е гаранция за създаване на нормална житейска среда”, заяви Стоилов.

Началникът на РУО - Русе Росица Георгиева изрази подкрепата си за проекта и убедеността, че екологичната култура е част от гражданската култура, която се формира в най-ранна възраст.

Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ за четвърта поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. На територията на град Русе има разположени общо 803 контейнера за разделно събиране на отпадъци. Жълтите са 268 на брой и в тях поставяме пластмаса и метал. Сините контейнери са 269 на брой и са за хартия и картон, а 266 са зелените – за стъкло.

През септември 2019 г. ще стартира следващото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички Общини–партньори на организацията.

Регистрацията на проекти започва  през септември на сайта на конкурса -
http://ecopack.bg/naizelenaobshtina/Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)