Предадоха на съд мъж, ползвал в Германия преправено свидетелство за управление на МПС

  • Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, неправомерно ползвал в Германия преправено свидетелство за управление на МПС.

Обвинението срещу К. Х. е за това, че на 28.09.2016г. в гр. Оснабрюк, Р. Германия, съзнателно се ползвал от преправен официален документ - свидетелство за управление на МПС, на което бил придаден вид, че е издадено от МВР - Русе на негово име, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316 вр. чл.308 от НК.

Обвиняемият е неправоспособен водач на МПС и няма издавано свидетелство за правоуправление за нито една категория, поради това, че  няма завършено основно образование. От 2015 г. обвиняемият живеел и работел в Германия. Там, през есента на 2015 г. се запознал с лице от турски произход, което му указало съдействие да се сдобие с преправен официален документ - СУМПС. К.Х. предоставил своя снимка, лични данни и 1500 евро и след две седмици получил свидетелство за управление на МПС, на което бил придаден вид, че е издадено от МВР- Русе на негово име.

На 28.09.2016 г. сутринта, обвиняемият управлявал моторно средство по улиците на гр. Оснабрюк, Германия. Бил спрян за проверка от полицията, в хода на която било констатирано, че шофирал небрежно, след употреба на алкохол, като било отчетено, че не е бил в състояние да управлява превозното средство безопасно. За това престъпление - „небрежно шофиране поради пиянство“, по отношение на обвиняемият била издадена Наказателна заповед, а с присъда на Административен съд - Оснабрюк, му били наложени глобата и период на отнемане на разрешителното за шофиране.  В хода на проверка по отношение на обвиняемия, съобразно утвърдената процедура било установено, че свидетелство за управление на МПС, с което обвиняемият се е легитимирал пред немските власти не е издавано в страната.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов